Cum găsești angajatorii de top

  • 27 sept. 2017, 17:42
  • 708

Există o metodă prin care îți poți da seama care sunt angajatorii de top, cei care se vor ocupa de dezvoltarea ta profesională: verifică-le certificările.

În ultimii ani, din ce în ce mai multe companii din întreaga lume acordă o mai mare atenție bunăstării angajaților și adaptării lor la situațiile tot mai complexe, totul printr-o atentă ghidare din partea departamentului de HR. Astfel, precum există standarde de calitate ISO pentru produse și servicii, tot așa poți verifica, în calitate de candidat, și indicatorii care desemnează angajatorii de top și le atestă statutul. La nivel internațional, sunt câteva institute care studiază percepția tinerilor din mediul academic dar și instrumentele de HR pe care le poate deține un angajator și cu care poate contribui la dezvoltarea potențialului în echipă.

Când ești în căutarea unui job, este bine să ții cont nu doar de ce îi poți oferi tu angajatorului, ci cum îți poate fi și el folositor. Pentru a avea parte de satisfacție la locul de muncă și, implicit, pentru a fi fericit la job, este important să îți pui următoarele întrebări:

  • Cum pot evolua eu în companie?
  • Ce viitor am în acest loc?
  • Cum mă va ajuta compania să mă dezvolt?
  • Cum îmi vor fi recunoscute performanțele?
  • Ce beneficii îmi oferă angajatorul?
  • Care este cultura organizațională?

Indiferent de domeniul în care vrei să lucrezi, contează mult pentru dezvoltarea ta, pe plan profesional și personal, să te orientezi spre companiile și brandurile care prezintă încredere prin rezultatele lor, care pun valoare pe calitatea muncii angajaților mai mult decât pe bifarea orelor din program și care știu să își aprecieze echipele. Este în interesul tău să pui astfel de întrebări chiar la interviul de angajare, fără nicio reținere. Cum vei contribui tu la dezvoltarea companiei? Cum măsoară compania succesul? Ce programe de pregătire sunt oferite?

De asemenea, este bine să înțelegi că un salariu bun nu este totul. S-ar putea ca o companie care îți oferă salariul dorit și negociat de tine să „uite” de tine când mai ceri vreo mărire. Sau poate nu ești genul care are curajul de a cere o mărire de salariu, deși ai rezultate excelente. În ambele cazuri, un angajator de top îți va observa potențialul și te va ajuta să ajungi în locul în care îți dorești, prin traininguri, prin mentorship, prin ședințe de evaluare.

Pentru a fi fericit la locul de muncă, interesează-te de companii care îți oferă stabilitate, dar și oportunități, siguranță și flexibilitate. Caută angajatori care înțeleg că o investiție în dezvoltarea angajaților înseamnă o investiție în companie.

Nu te lăsa amăgit de anunțuri bombastice și promisiuni ademenitoare. Documentează-te asupra firmei la care vrei să lucrezi, atât pentru că angajatorii apreciază când candidații s-au informat, cât și pentru a te lămuri de ce vrei să aplici pentru compania respectivă.

Așa cum specialiștii de la Resurse Umane se uită peste CV-urile candidaților, la fel ar trebui și tu să verifici „calificările” potențialilor angajatori. Și nu îți va fi greu să dai de ele, pentru că orice companie se mândrește cu roadele muncii sale, cu certificările și premiile primite.

Certificarea Top Employers Institute

Una dintre cele mai importante certificări în domeniu este cea de la Top Employers Institute, atestat ce este oferit doar companiilor care ating cele mai înalte standarde de excelență în grija față de condițiile și beneficiile oferite angajaților.

Top Employers Institute este o organizație independentă, din Olanda, ce întreprinde anual un proces amplu, prin care auditează și certifică cele mai bune companii din întreaga lume, asigurându-se că acestea le asigură angajaților condiții optime de lucru și de dezvoltare profesională.

În primă fază, orice companie care își dorește să aplice pentru certificarea Top Employers va trebui să susțină un interviu telefonic de validare, prin care institutul olandez verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de bază pentru participarea la procesul de auditare – fie cel puțin 250 de angajați, la nivel național, fie minimum 2.500 de angajați, la nivel mondial. După înregistrare, urmează un proces complex, prin care instituția olandeză verifică strategia, politica de implementare, monitorizarea și comunicarea condițiilor și dezvoltării angajaților. Acest lucru se realizează printr-un chestionar amplu, completat de departamentul de Resurse Umane din companie și validat de Top Employers Institute. Urmează un audit al companiei, iar evaluarea se încheie cu verificarea standardelor atinse.

Printre bunele practici analizate în chestionarul instituției se numără: procesul de recrutare, integrarea angajaților, strategia de dezvoltare și pregătire a personalului, managementul performanței, strategia de promovare, pachetul de beneficii salariale și cultura organizațională.

Certificarea angajatorului

Top Employers Institute desemnează angajatorii de top, care se preocupă de bunăstarea colegilor

Toți participanții, fie că au obținut certificarea sau nu, primesc feedback personalizat și rapoarte de referință, pentru a învăța unde este loc de îmbunătățiri și cum pot continua să dezvolte condițiile oferite angajaților, astfel încât să se remarce ca fiind angajatori de top.

Certificatul are o valabilitate de un an și are rolul atât de a crește notorietatea companiei, cât și de a-i ajuta pe candidați să ia decizia corectă când prospectează ofertele de muncă. Anual, institutul revizuiește lista, pentru a se asigura că toate companiile certificate respectă standardele impuse.

Companiile din România care au primit certificate Top Employers în 2016 sunt: Avon Cosmetics România, British American Tobacco România, JTI România, Kaufland România, Orange România, PepsiCo România, Philip Morris România, Valeo Lighting Injection. Din zona de retail, Kaufland România este singura companie care deține certificarea Top Employers, pe 2016.

„În prezent, tendințele din piața de recrutări sunt o adevărată provocare pentru noi toți. Când vine vorba de industria de retail, foarte mulți potențiali candidați se gândesc doar la magazinele care reprezintă un brand și mai puțin la factorii cheie care acreditează un brand. Ne bucurăm de recunoașterea primită din partea Top Employers Institute care a evaluat obiectiv, strategia noastră privind politica de resurse umane. Prin intermediul acestei activități complexe de auditare au fost verificate și validate, demersurile Kaufland România de a oferi cadrul optim de lucru și de dezvoltare pentru echipa sa.

Astfel, au fost evaluate direcții, precum:  Procesul de recrutare și integrare a noilor colegi, Strategia de dezvoltare personal, Managementul performanței, Identificarea interna a talentelor, Competitivitatea pachetului de beneficii salariale, precum și corelarea acestora cu principiile culturii organizaționale.

În același timp, a demonstrat că suntem unul dintre Angajatorii de Top care investește constant timp și resurse în propria echipă, cu scopul de a atinge niveluri înalte de performanță în business, pentru că am realizat că acesta este singurul mod prin care putem fi un punct de reper, de urmărit pe piața românească. Aceasta a fost calea prin care am reușit să ne poziționăm și să rămânem timp de 5 ani consecutivi compania numărul 1 în retaliul din România”, a declarat Estera ANGHELESCU, Recruiting, Engagement & Employer Branding Director, Kaufland România.

Certificarea Trendence

Institutul german Trendence organizează anual studiul European Graduate Barometer, care analizează principalele tendințele la nivel național și internațional, privind segmentul de studenți, proaspăt absolvenți și tineri profesioniști din cele mai importante centre universitare. În fiecare an, peste 500.000 de tineri din toată lumea iau parte la cercetarea axată pe ambițiile lor în carieră și preferințele în materie de angajatori.

Studiul este un instrument de referință atât pentru candidați și angajatori, cât și pentru școli și mass-media. Tinerii au avantajul de a-și face vocea auzită, de a analiza piața pentru a găsi angajatorii de top și de a se asigura că se vor dezvolta profesional și după facultate. Ei sunt întrebați ce companii li se par mai promițătoare, cum își caută primul loc de muncă și ce contează cel mai mult pentru ei la un job. Rezultatele studiului sunt extrem utile pentru companii, întrucât le oferă o perspectivă asupra pieței de candidați și le ajută să își dezvolte strategii de recrutare ancorate în realitatea candidaților.

În România, studiul Trendence este aplicat anual pe un eșantion cu peste 13.000 de respondenți din 33 de universități de stat, cu profil economic și tehnic. În urma cercetării, în fiecare an este lansat un top al celor mai bune 100 de companii, din percepția candidaților în raport cu atractivitatea angajatorilor pe piața din România.

Certificarea Trendence reprezintă cum sunt percepute companiile de noile generații de angajați

Certificarea Trendence reprezintă cum sunt percepute companiile de noile generații de angajați

„Încă din anul 2014, studiul derulat de institut ne regăsește în top 100 cei mai doriți angajatori din România iar anul acesta am înregistrat performanța de a fi prima companie din industria de retail menționată. Acest statut ne demonstrează percepția pe care segmentul de studenți, proaspăt absolvenți și tineri profesioniști o au atunci când vine vorba de brandul de angajator Kaufland.

Un proverb românesc spune că “omul sfințește locul” iar acest lucru ne demonstrează că fiecare membru din echipa noastră reprezintă fundamentul companiei noastre puternice și de succes deoarece angajații multumiți aduc cu sine inițiativa și entuziasm.”, susține Estera ANGHELESCU, Recruiting, Engagement & Employer Branding Director înKaufland România.

De ce sunt importante certificările angajatorilor pentru candidați?

Dacă aplici la un job într-o companie care deține aceste certificari , poți fi sigur că te îndrepți spre un angajator de încredere. Înseamnă că respectiva companie se va ocupa de dezvoltarea ta profesională și îți va susține inițiativele de a evolua în companie.

De exemplu, în România, Kaufland deținte ambele certificări și astfel asigură programe de training, o deschidere în comunicarea cu angajații, dorința de a-și ajuta angajații să crească profesional și o cultură organizațională bazată pe încredere, corectitudine și recunoaștere.

Un angajator de top te va ajuta să îți dezvolți talentele sau să înveți abilități noiÎn plus, lucrând pentru o companie care investește în potențialul tău îți va fi mai ușor să găsești fericirea în ceea ce faci, pentru că vei ști că eforturile tale sunt apreciate. Tu ești #HappylaJob? Fă-ți testul fericirii și gândește-te dacă nu este cazul să te uiți după un angajator de top.