Cum este văzut începutul anului școlar atât de părinți cât și de copii

  • 3 oct. 2017, 8:58
  • 540

Școala a început. Pentru unii din nou, pentru alții în premieră. E un moment oarecum stresant pentru părinți, mai ales pentru cei ai "bobocilor". Un moment care vine cu provocări de genul "iar trebuie să trag de el dimineața" sau "cum îi explic eu cum stă treaba cu notele?". Dar cum văd copiii începutul anului școlar? 

Este bine să îi pregătești din timp pe copii

Dacă până acum elevii s-au bucurat de vacanţă şi au uitat de teme şi de cursuri, ultima decadă a lunii august înseamnă, pentru unii dintre ei, o perioadă în care încep să se reacomodeze cu programul mai organizat de somn şi să-şi reactualizeze cunoştinţele pentru şcoală. Este o măsură foarte bună pentru ca începutul anului şcolar să nu-i găsească obosiţi, morocănoşi sau fără niciun chef de ore.

Psihologii UNICEF spun că, în această perioadă, pe lângă orele de joacă şi de activităţi recreative, părinţii ar trebui să introducă treptat şi câteva minute pe zi în care elevii să facă exerciţii sau să citească o poveste: ”Este foarte bine dacă începem să ne acomodăm cu sarcinile de la şcoală şi cu programul zilnic. În acest fel, începutul de an şcolar îi găseşte pe copii cu o bună capacitate de concentrare şi intraţi în ritm”.

Poate cea mai mare nevoie de reacomodare o au elevii din ciclul primar. ”La copiii mai mici, memoria selectivă, cea de lungă durată, nu este încă suficient de dezvoltată, aşa că trei luni de pauză pot fi suficiente pentru a uita să lucreze cu cifrele, să nu mai poată citi la fel de cursiv cum o făceau în timpul anului şcolar”, explică psihologii UNICEF.

De aceea, timp de 15-30 de minute pe zi, elevii ar trebui să facă tot felul de exerciţii, diversificate pe discipline, ţinând cont şi de pasiunile lor. Treptat, programul se poate mări la câte o oră pe zi, în care să exerseze scrisul de mână şi să-şi refolosească puterea de concentrare, în special prin lectură.

”În general, un copil trebuie încurajat să citească măcar o pagină pe zi. Citind, copiii îşi dezvoltă capacitatea de comunicare, care este încă insuficientă, inclusiv din cauza dependenţei de gadgeturi. La vârsta lor, elevii sunt încântaţi de cărţile de aventură, de literatură SF, iar părinţii nu ar trebui să-i oblige să citească altceva, pentru că îi vor face să fugă de lectură. A citi o pagină pe zi este echivalentul recomandării de a consuma câte doi litri de apă pe zi”, completează specialiştii.

Ce înseamnă pentru părinți începutul de an școlar

Temeri. Când începe noul an școlar, fie că e vorba de grădiniță, fie că e vorba de școală, părinții au o teamă cumplită, oricât de multă încredere ar avea în propriul copil. Le e teamă să nu-i placă, să nu plângă, să nu se îmbolnăvească, să facă lucruri care nu îi plac, să nu fie agresat în vreun fel, atât de cadrele didactice, cât și de ceilalți copii. Nu știu dacă ați experimentat sentimentul de a vedea pe ecranul telefonului că vă sună cineva de la grădiniță sau de la școală în timpul zilei, dar vă asigur că sunt cele mai groaznice secunde posibile, pentru că prin capul nostru trec tot felul de gânduri și de griji.

Cheltuieli. Dacă la primul punct temerile pot fi în parte și ale copiilor, nu doar ale părinților, la capitolul cheltuieli, grija e doar a adulţilor, că doar nu o să se gândească cei mici la câți bani trebuie să se dea pe rechiyite, haine, bona, etc. 

Timp. Chiar dacă știm că grădinița și școala nu reprezintă acel loc unde ne lăsăm copiii ca să avem timp de muncă și de noi, trebuie să recunoaștem că de abia așteptăm începerea anului școlar din acest punct de vedere. Ai opt ore la dispoziție să poți munci și să îți rezolvi toate treburile, cât stă cel mic la grădiniță sau la școală. Hai, măcar șase ore, dacă punem la socoteală și drumul dus-întors. Dar sunt șase ore în care te poți concentra strict pe ce ai de făcut, fără să existe alte lucruri care să îți distragă atenția, mai ales după o vară în care ți-ai stors creierii ca să găsești tot felul de activități de petrecere a timpului liber.

Și uite așa, în timp ce noi ne facem griji, cheltuim bani și ne planificăm timpul pentru muncă, copiii asociază începutul de an școlar cu reîntâlnirea cu prietenii, cu temele obligatorii, cu trezitul de dimineață. Singurele lor griji? Să fie plăcuți de prietenii lor și, evident, să aibă cele mai cool modele de-alde astea.