Contractul individual de muncă, garanția zilei de mâine

  • 4 iun. 2019, 14:58
  • 469

La Bălți a avut loc deunăzi un seminar inițiat de reprezentan­tul CNSM în teritoriu, la care a participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM. Ordi­nea de zi a evenimentului a cu­prins o prezentate o informației privind ultimele realizări și acțiuni ale salariaților membri de sindicat și cum trebuie ne­gociat contractul individual de muncă.

„Având în vedere că, începând din ianuarie 2019, au fost excluse carnetele de muncă, sindicatele acordă o atenție deosebită con­tractelor individule de muncă, alături de contractele colective încheiate între salariați și angaja­tori. Întrucât acestea constituie un instrument principal în protecția social-economică a salariatului”, a subliniat vicepreședintele CNSM.

În context, a fost prezentată o informație detaliată privind mode­lul contractului individual de mun­că ce urmează a fi semnat intre părți. Au fost prezentate structura, conținutul, condițiile de modifica­re a acestui document.

„Evident, contractul individual de muncă îi asigură angajatului tot pachetul de asigurări stipulate în legislație pentru o activitate nor­mală în câmpul muncii și pentru odihnă”, a relevat Sergiu Sainciuc.

Au fost evidențiate obligațiile, responsabilitățile angajatului, dar și, ce e foarte important, drepturile sale. Totodată, s-a vorbit și despre ultimele modificări operate în Co­dul muncii. Acestea au fost opera­te la sfârșitul anului 2018 – începu­tul anului 2019. În cadrul reuniunii cu reprezentanții sindicatelor din Bălți, Sergiu Moraru, consultant principal al CNSM, i-a informat pe cei prezenți despre rolul și im-portanța contractului individual de muncă. El a adăugat că repre-zentanții CNSM urmează să mear­gă și în alte organizații sindicale, unde le vor explica membrilor des­pre însemnătatea încheierii acestui document relevant.

„La etapa actuală, noi deja am negociat modificări și completări la modelul contractului individual de muncă, ce urmează a fi aprobat printr-o convenție colectivă la nivel național. Doar că deocamdată nu este posibil acest lucru, pentru că nu se convoacă Comisia națională pentru consultări și negocieri co­lective. După publicarea lui, acest contract, chiar dacă deocamdată este doar un model, poate fi uti­lizat de către toate părțile, și în sectorul bugetar, și în cel privat”, a subliniat Sergiu Sainciuc.

În cadrul campaniei consacrate Zilei Sindicalistului, liderii CNSM efectuează vizite în teritoriu, unde au întâlniri cu activul sindical și abordează probleme stringente.

În acest context, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a par­ticipat, la Cahul, la un seminar în domeniul sănătății și securității în muncă pentru liderii și activul sin­dical din acest raion.