Companii susținute de stat prin intermediul Fondului de Garantare

  • 4 sept. 2018, 16:02
  • 601

Peste 300 de întreprinderi mici și mijlocii care nu dispuneau de gaj pentru a obține credite de la bănci, au fost susținute de stat prin intermediul Fondului de Garantare. Proiectul care este gestionat de ODIMM vine să încurajeze agenţii economici care doresc să-şi iniţieze sau să dezvolte o afacere însă nu au bani suficienţi.

Igor Petrea şi-a deschis acum 5 ani un atelier de confecţionare a mobilei. Pentru a-şi dezvolta afacerea, în luna iulie, bărbatul a accesat de la bancă un credit.

„Am avut nevoie de un credit în sumă de 500 de mii de lei. ODIMM, ne-a oferit garant în mărime de 50 la sută din suma totală”, a menţionat proprietarul unei companii de mobilă, Igor Petrea.

Din banii împrumutaţi antreprenorul planifică să procure material suplimentar pentru confecţionarea mobilierului.

„ODIMM a venit cu o garanţie, că va întoarce băncii o parte din sumă, în cazul în care eu nu voi fi în stare să o fac. O să avem venit cred că timp de un an sau puţin mai mult”, a afirmat proprietarul unei companii de mobilă, Igor Petrea.

Recent, guvernul a aprobat un nou regulament de activitate a Fondului de Garantare a Creditelor. Prin intermediul acestuia, statul se oferă să acorde Întreprinderilor Mici şi Mijlocii garanturi în mărime de până la 80% din valoarea creditelor contractate.

„Trebuie să te clasifici în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, să ai o ideie de afacere viabilă cu care aplici la bancă pentru a solicita credit. Nu sunt careva acte în plus care se prezintă. Vorbim despre setul de acte care se solicită la acordarea unui credit obişnuit”, a explicat directorul ODIMM, Petru Gurgurov.

Ulterior, cererea de garantare a creditelor, care este transmisă online prin intermediul unei platforme electronice, este examinată de către reprezentanţii ODIMM în termen de trei zile.

„9 bănci comerciale care se focusează pe creditarea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, practic cu toate băncile avem colaborare stabilită”, a declarat directorul ODIMM, Petru Gurgurov.

Autorii proiectului susţin că prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor, guvernul încearcă să susţină agenţii economici care doresc să-şi iniţieze o afacere. De la începutul acestui an, statul a oferit garanții financiare de peste 11 milioane de lei. Din aceşti bani au fost realizate proiecte investiţionale în valoare de aproximativ 76 milioane de lei.

„Statul, guvernul, prin activitatea acestui fond, dezvoltă noi entităţi economice, ajută la crearea noilor locuri de muncă prin creşterea întreprinderilor”, a comunicat secretarul general de stat din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Iulia Costin.

Pe parcursul a 11 ani de activitate a ODIMM, instituţie care gestionează Fondul de Garantare a Creditelor, au fost acordate garanții financiare de circa 92 milioane de lei.

Prin intermediul acestei facilităţi, Întreprinderile Mici şi Mijlocii au reuşit să contracteze credite în valoare de peste 275 de milioane de lei, banii fiind folosiţi pentru implementarea proiectelor investiționale în valoare de 438 milioane de lei.