Compania de asigurări Moldasig poate fi vândută

  • 20 sept. 2019, 9:32
  • 748

CNPF susţine că a luat decizia după "Raportul-sinteză, prezentat de către Administratorul special în cadrul Moldasig SA" şi în temeiul legislaţiei în vigoare (Legea privind Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Legea cu privire la asigurări etc).

Aminitim că pe 22 iulie 2019, CNPF decidea ”preluarea de către autoritatea de supraveghere în gestiune nemijlocită a acțiunilor suspendate și nou-emise ale ”Moldasig” SA în cuantum de 480.000 unități (79,98%), ...prin exercitarea tuturor drepturilor și obligațiilor acționarului, și instituirea administrării speciale provizorie a Moldasig”.

Moldasig are active de 600 milioane lei 

Decizia Comisiei venea la câteva zile după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde reprezentanții CNPF au prezentat un raport cu privire la situația de pe piață.

După această ședință președintele Igor Dodon a declarat că a fost sistată vânzarea companiei de asigurări Moldasig cu 15 milioane de lei, în timp ce compania are active de 600 de milioane de lei.

"În următoarele zile se planifica vânzarea acestei companii de asigurări, care are active de peste jumătate de miliard de lei. Se încerca înstrăinarea cu 15 milioane de lei. A fost sistată această vânzare și s-a luat decizia ca statul să rămână în continuare proprietar, să reevalueze și să vândă la un preț real de piață", declara șeful statului.

Potrivit lui Igor Dodon, banii din vânzarea Moldasig vor fi utilizați pentru recuperarea furtului miliardului din sistemul bancar. În consecinţă se poate de presupus că procedura de vânzare a Moldasig ar putea fi reluată, doar că preţul ar putea fi altul.

Administraţia companiei anunţa într-un comunicat, după decizia CNPF, că Moldasig își onorează toate obligațiile care decurg din polițele de asigurare și continuă să lucreze în regim normal, fără restricții, având în vedere că nu au fost aplicate careva măsuri de limitare și/sau suspendare a activității

In primul semestru al anului 2019 Moldasig a subscris un volum de prime de 109,5 milioane lei, ceea ce reprezintă 145 mii de polițe și a achitat despăgubiri în valoare de 37,4 milioane lei. Pe 30 iunie 2019 Moldasig dispunea de active totale în mărime de peste 600 milioane lei și înregistra o rată a solvabilității de circa 400%

Conexiuni cu Platon și Plahotniuc

Menționăm că Moldasig este în prezent a doua ca mărime companie de asigurări din Moldova și a făcut parte din imperiul financiar al afaceristului Veaceslav Platon, condamnat la 25 de ani închisoare. 

În 2016 companiile afiliate lui Platon ce dețineau circa 80% din acțiunile Moldasig, au fost blocate și obligate să vândă acțiunile. Ulterior ca urmare a eșecului la vânzare, Modlasig a emis noi acțiuni, care au fost expuse de câteva ori la vânzare, prețul scăzând de câteva ori.

Ultima dată, în luna mai 2019, la Bursă au fost expuse spre vânzare trei pachete de circa 80% din capitalul Moldasig la un preț total de doar 15 milioane lei, de aproape patru ori mai ieftin decât anterior.

În perioada cât acțiunile erau de vânzare, Moldasig, a fost implicată în mai multe operațiuni și tranzacții ce aveau legătură cu activele liderului democrat Vladimir Plahotniuc.

Potrivit unei anchete RISE Moldova, Moldasig împreună cu Asito ar fi semnat la finele lunii septembrie 2018, un contract de cumpărare a unui teren de peste 10 hectare din Chișinău, care anterior ar fi aparținut companiei Finpar Invest, afiliată lui Vladimir Plahotniuc.