Cer garanţii legale pentru angajaţii din branşa vitivinicolă

  • 4 dec. 2018, 13:59
  • 379

În pofida ameliorării din ultimii ani a situaţiei din vinificație, viticultură și producerea băuturilor alcoolice, creșterii exporturilor de aceste produ­se, reprezentanţii sindicatului de branșă din cadrul Federaţiei „Agroindsind” semnalează un şir de probleme legate de politica de cadre şi de situația social-economică a salariaților membri de sindicat.

Conform unei rezoluţii apro­bate la o recentă adunare a aces­tui sindicat, angajaţii continuă să muncească pentru salarii mici, deseori achitate cu întârziere şi chiar înjumătăţite, iar specialiş­tii de valoare pleacă în afara ţă­rii. Fenomenul în cauză este şi mai răspândit la întreprinderile și organizațiile unde proprietar integral sau parțial este statul și, mai ales, la cele aflate în stare de insolvabilitate.

În linii mari, situaţia din aceas­tă branşă s-a redresat. Exporturile au crescut, în special, spre țările UE, iar pe lângă relațiile avan­tajoase stabile cu Belarus, s-au îmbunătățit și cele cu Federația Rusă. Concomitent, un interes în creştere faţă de un astfel de par­teneriat strategic este manifestat de China.

Cu regret, însă, unele colecti­ve de muncă şi unităţi economice şi-au încetat activitatea. Printre acestea se numără SA „Produse cerealiere” din Bălţi, ÎS Combi­natul vitivinicol „Naţional-Vin”, SA „Fabrica de vin Vulcăneşti”, SA „Vismos” din Chişinău. Toto­dată, în condiții dificile se află ÎS „Fabrica de Vin din Stăuceni”, SA „Aroma”, SA „Vinuri Ialoveni”, SA „Barza Albă” din Bălţi.

În situația în care s-a ajuns, autorii rezoluţiei consideră opor­tună revizuirea reglementărilor ce țin de garantarea dreptului la ne­gocieri colective al salariaţilor de la întreprinderile aflate în insolva­bilitate și de respectarea preve­derilor stipulate în urma acestor negocieri.

Participanţii la adunare fac apel către CNSM, Guvern şi Parlament, ca reprezentanţii acestora să gă­sească o soluție favorabilă pentru păstrarea și dezvoltarea branşei, creșterea salariilor la nivelul celui mediu pe economie și stimularea cadrelor de valoare. Soluţia iden­tificată ar urma să se refere şi la păstrarea locurilor de muncă, ră­fuiala camuflată cu organizațiile sindicale și cu liderii sindicali incomozi, dar şi la combate­rea fenomenului de falimentare intenționată a întreprinderilor.