Ce tulburări psihice provoacă dependența de muncă?

  • 28 nov. 2016, 13:41
  • 948

Stai târziu în noapte să termini e-mailuri „importante”? Lucrezi de acasă în weekenduri? Poate vrei să-ți reanalizezi motivul pentru care muncești atât de mult, pentru că, potrivit cercetătorilor norvegieni, dependenții de muncă au de cele mai multe ori o serie de tulburări psihice. 

Un studiu condus de Universitatea Bergen a examinat 16,426 de adulți din câmpul muncii și a descoperit o asociere între dependența de muncă și problemele psihice.

Mai exact au descoperit că:

  • 32,7% din dependenții de muncă au ADHD
  • 33,8% au avut anxietate
  • 25,6% au avut OCD
  • 8,9% au avut depresie

Sunt o mulțime de probleme, dar o treime din toți dependenții de muncă suferă de ADHD și anxietate. „Dependenții de muncă au obținut punctaje mai mari decât nondependenții, la toate simptomele psihice,” a spus Cecilie Schou Andreassen, cercetător și specialist în psihologie clinică.

„Din acest motiv, munca la extrem poate fi un semn al problemelor emoționale și psihologice adânci. Fie că asta reflectă vulnerabilități genetice care se suprapun, dezechilibre care duc la dependența de muncă, fie dependența de muncă este cea care cauzează astfel de tulburări.”

Oamenii de știință încurajează în continuare și aprofundarea cercetării în acest domeniu, subliniind importanța deviației neurobiologice din dependența de muncă.

Vrei să afli dacă ești dependent de muncă? Mai jos este un test folosit de cercetători pentru a identifica un dependent de muncă, cu fiecare criteriu evaluat de la 1 (niciodată în ultimul an) la 5 (întotdeauna). Dacă îți iese 4 (des) sau 5 (întotdeauna) la cel puțin 4 criterii, ești dependent de muncă!

Testul dependentului de muncă:

1. Te gândești cum să ai mai mult timp liber pentru a munci.
2. Petreci mult mai mult timp lucrând decât ți-ai propus inițial.
3. Lucrezi pentru a reduce sentimentele de vină, anxietate, neputință sau depresie.
4. Ți s-a spus de către alții să reduci munca, dar nu ai ascultat de ei.
5. Devii stresat dacă ți se interzice să muncești.
6. Hobby-urile, activitățile din timpul liber și/sau mișcarea fizică le deprioritizezi din cauza serviciului.
7. Muncești atât de mult încât are o influență negativă asupra sănătății tale.

Cum arată rezultatele? Poate că este timpul să iei o pauză și să cauți alte modalități de a te autoexprima.