Ce trebuie să cunoști, dacă vrei să te angajezi pentru prima dată?

  • 22 aug. 2018, 9:58
  • 2 812

Când vine vorba de angajare, acest aspect trebuie tratat cu seriozitate și bine cântărit. Dacă pentru tine aceasta este o experiență nouă și necunoscută, atunci acest articol îți va fi punctul de reper pentru a te pregăti pentru prima ta experiență de angajare.

1. Neapărat trebuie să-ți faci un CV (curriculum vitae), în care să-ți indici datele personale, poziția dorită, informațiile suplimentare despre diplomele deținute, certificatele, premiile și altele. CV-ul tău trebuie să fie succint, scurt și să cuprindă detalii reale din viața ta. Nu trebuie să exagerezi cu informații personale. Regulile de bază le poți găsi aici:

https://joblist.md/ru/news/karjera/7-pravil-sostavleniya-rezyume-dlya-molodih-specialistov  

https://joblist.md/ru/news/rekruting/kak-pisatj-rezyume-esli-ne-o-chem-pisatj-rezyume-dlya-nachinayuschih

2. Trebuie să fii gata să ai o întrevedere cu angajatorul. Înainte de asta, e nevoie să afli ceva informații despre companie, ca să nu arăți ca un profan nepregătit în fața conducerii, să te pregătești psihologic pentru anumite sarcini neordinare (de exemplu rezistența la stres) și de o concurență înaltă, pentru că acest lucru este absolut normal. Încearcă să fii tu însuți, să fii deschis și să zâmbești, să fii tare chiar și în cele mai grele sau provocatoare momente. Nu te rușina să pui toate întrebările care te interesează:

✓ Salariul și metoda de plată;

✓ Condițiile de muncă;

✓ Despre colectiv;

✓ Graficul de lucru;

✓ Responsabilități exacte;

✓ Dacă au vreun dress-code și altele.

Aceste întrebări sunt foarte importante și actuale în primul rând pentru tine.

3. La fel, trebuie să știi de ce fel de acte vei avea nevoie dacă te vor angaja. Conform Codului Muncii al RM vei avea nevoie de:

✓ Un document care confirmă identitatea ta (buletinul);

✓ Un document de înregistrare militară (pentru recruți și rezerviști);

✓ Diploma de absolvire sau un certificat de calificare, care va confirma pregătirea ta profesională (atunci când ești angajat, ai nevoie de anumite cunoștințe sau calități).

Mai mult, dacă este primul tău serviciu, angajatorul este obligat să-ți deschidă o carte de muncă, plata pentru care se va reține din salariul tău.

4. Dacă semnezi un contract de muncă, acordă timp ca să citești despre perioada de probă. Perioada de probă poate dura până la trei luni, iar acest lucru trebuie să fie indicat în contract. Altfel, se consideră că lucrătorul este imediat angajat la serviciu. Trebuie să iei în considerare faptul că, atâta timp cât durează contractul de muncă, poate fi stabilită doar o singură perioadă de probă.

5. Și cred că ultimul punct, pe care trebuie să-l cunoști, sunt impozitele. Conform legislației în vigoare pe august 2018, din salariul fiecărui angajat, în fiecare lună este reținută suma pentru asigurări sociale de stat obligatorii (6%), și pentru asigurare medicală obligatorie (4,5%). Pe lângă asta, dacă salariul nu este mai mic decât 2750 lei pe lună, atunci se rețin și 7% pentru impozitul pe venit. Mai mult, se vor reține și 18% pentru suma care va depăși 33000 lei din venitul anual.

Atunci când vei discuta cu angajatorul despre salariu, vei putea calcula suma pe care o vei primi, luând în calul toate procentele pentru impozite.

Astfel, trecând prin acești pași, vei putea lucra cu succes și avansa în carieră. Mereu trebuie să fii bine informat, ca să meriți încrederea oamenilor cu care vei conlucra, pentru că, cu siguranță, asta valorează foarte mult.