Ce să faci dacă vrei să te pensionezi mai devreme

  • 29 mar. 2017, 16:33
  • 850

Daca esti abia in prima parte a vietii de salariat, poate fi dificil sa te gandesti ca mai ai cateva zeci de ani de munca inaintea ta pana sa te pensionezi, insa acesta nu trebuie sa fie neaparat cazul. Te-ai gandit vreodata sa te pensionezi mai devreme? Varsta de pensionare de 65 ani nu suna prea bine atunci cand iti doresti sa te bucuri mai mult de viata. Ce ar fi daca ai face asta la 40 ani?

Nu este imposibil sa te pensionezi devreme, trebuie doar sa iti ajustezi ideile privind cat de multi bani ai nevoie ca sa poti renunta la job, sa incepi sa economisesti si sa investesti.

Citeste aceste sfaturi financiare care te ajuta sa economisesti bani si sa renunti la job inainte de varsta pensionarii:

1.Primul pas este sa calculezi de cati bani ai nevoie pentru a renunta la job. Mai exact ce suma lunara trebuie sa castigi ( din venituri pasive, adica din investitii) astfel incat sa te poti pensiona. Daca ai nevoie de 1000 euro/ luna pentru a-ti mentine actualul stil de viata, fa un plan cum poti obtine banii astia fara sa mai fie nevoie sa muncesti zilnic pentru ei. Primul pas insa este sa stii de cati ai nevoie apoi sa actionezi.

2. Redu costurile cu transportul. Masinile au costuri ascunse imense, dar le alegem ca mijloc de transport oricum, pentru ca presupunem ca sunt singura modalitate de a circula. Acest lucru nu este adevarat – daca alegi sa mergi cu bicicleta, si cu transportul in comun cand mersul cu bicicleta este imposibil, vei deveni mai sanatos, mai fericit si cu mai multe economii de care te poti bucura la pensie. Pe de alta parte, acum exista si masini care au un consum redus de combustibil si a caror asigurari nu sunt atat de mari. Daca ai un business unde masina chiar te ajuta sa faci mai multi bani, atunci alege una care sa te ajute sa si economisti.

3. Redu costurile cu locuinta. Daca stai cu chirie, opteaza pentru un apartament mai mic si ieftin pentru a face economii. Daca ai deja locuinta ta, pune intr-un depozit banii echivalenti unei chirii astfel ca mai tarziu sa ii poti investi. Poate chiar intr-un alt apartament pe care sa-l inchiriezi si care sa iti aduca un venit pasiv. Fii atenti si la costurile utilitatilor care, din lipsa de chibzuinta, pot fi inutil de mari. Si aici poti face economii.

4. Este important cum cheltuiesti banii. Poti controla mai bine banii pe care ii cheltuiesti decat banii pe care ii faci, si cand inveti sa faci acest lucru vei fi mai fericit, fiindca nu vei mai fi tu controlat de banii tai. Cheltuieste bani pe lucrurile importante pentru tine si invata sa economisesti in alte domenii. De exemplu poti renunta la a mai cumpara hainele de firma in plin sezon cand preturile sunt maxime. Doua luni de asteptare pot insemna o economie de 50% .

5. Invata sa investesti. Informeaza-te bine despre investitii si alege sa-ti folosesti banii in acest scop, in loc sa-i cheltuiesti. Investeste cat de mult poti, si poti incepe sa cheltuiesti mai tarziu, cand investitiile incep sa dea roade. 

6. Inchide televizorul. Orele tale libere pot fi folosite in modalitati mai bune decat privitul la televizor, asa ca poti direct anula abonamentul la cablu. Odata ce faci acest lucru, vei observa diferentele – mintea ta se va trezi si va incepe sa caute informatie, vei incepe sa citesti, sa inveti si sa faci mai mult sport. Te vei elibera de perceptia construita de media ca lumea este un loc negativ, vei intalni mai multi oameni si ai multe oportunitati. Incearca sa renunti si tu la televizor o saptamana si vezi cum te simti – s-ar putea sa fii tentat sa nu il mai aprinzi din nou.

7. Umple-ti viata cu bogatii – nu este vorba de bani sau lucruri materiale, ci de fericire si familie. Daca iti faci fericirea ca scop al vietii, vei realiza ca toate celelalte lucruri nu au insemnatate la fel de mare. Si pana la urma, pentru a te pensiona nu ai nevoie de foarte multi bani.

Daca reusesti sa faci acest lucru, sau macar sa poti munci doar cateva ore pe saptamana, trebuie sa te gandesti totusi si ce faci cu timpul liber disponibil. Pare simplu …”voi lenevi” dar nu este asa. Multi oameni nu rezista sa nu faca nimic, mai ales dupa cativa ani in care au muncit cate 8-10 ore/ zi. Descopera pasiuni noi si activitati care sa iti faca placere dar care sa iti aduca si satisfactii. Altfel…. depresia se va instala si vei vrea din nou “la munca” .