Ce locuri de muncă vor fi înlocuite mai întâi de roboţi

  • 1 mar. 2017, 16:08
  • 562

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au estimat cu 47% din joburile din SUA vor fi automatizate în următoarele două decenii. Însă ce locuri de muncă vor fi înlocuite de roboţi mai întâi?

Shelly Palmer, CEO al companiei The Palmer Group - care oferă consultanţă, soluţii IT şi practici de dezvoltare pentru afaceri – a publicat pe LinkedIn o analiză despre joburile care vor fi înlocuite prima oară de roboţi.

Middle Management

Dacă jobul tău constă în a face calcule şi statistici în Excel, iar apoi să descrii ce ai făcut şi de ce, atunci eşti în pericol, crede Shelly Palmer, căci roboţii îţi bat la uşa.

Orice muncă în care cunoştinţele tale „unice şi speciale” au legătură cu cifrele vor fi înlocuite primele de către programe automatizate. Aşa că pregăteşte-te!

Vânzări

Maşinăriile pot face cu uşurinţă şi la costuri mai mici orice task legat de propuneri de vânzări, stocuri, comenzi şi completarea unor formulare. Dacă lucrezi în acest domeniu, ar cam fi cazul să te reorientezi, atrage atenţia Shelly Palmer.

Jurnalism

Ai impresia că un domeniu creativ aşa cum este jurnalismul nu poate fi înlocuit de roboţi? Ei bine, te înşeli.

Shelly Palmer arată că graţie inteligenţei artificiale şi a tehnologiei de tip machine learning roboţii pot "învaţă", analiza, identifica şi prelua modele şi informaţii în aşa fel încât să pună la punct un material jurnalistic mai mult decât decent.

De asemenea, există tehnologii care transcriu în timp real declaraţiile, aşa că viitorul ar putea însemna mai puţin scris efectiv şi mai mult vorbit.

Contabilitate

Procesarea datelor a creat mai multe joburi decât a eliminat, însă dacă maşinăriile capabile să facă contabilitate vor fi mai bune decât oamenii să îndeplinească aceste sarcini, atunci companiile se vor orienta către roboţi, în special pentru inventar, audit şi plăţi.

Medicină

Deja medicii se folosesc destul de mult de tehnologie în operaţii şi nu numai. Problema este că populaţia globului se înmulţeşte şi e din ce în ce mai bolnavă, iar penuria de specialişti din acest domeniu se va acutiza. Aşa ca roboţii pot înlocui cu succes "gaura".

Ce e de făcut?

Shelly Palmer arată că, în primul rând, progresul tehnologic nu e nici ceva rău, nici ceva bun: pur şi simplu există. Nu te ajută cu nimic dacă deplângi vremurile de mult apuse. Cel mai productiv este să te adaptezi noilor tendinţe.

"Adaptarea la schimbare constă şi în faptul de a identifica modul în care oamenii şi roboţii pot coexistă şi colabora. E un lucru delicat, dar nu imposibil. Trebuie să ştim modul în care tehnologiile noi vor prelua anumite sarcini făcute de oameni şi să anticipăm ce taskuri vor fi automatizate. E la fel de important să ne dăm seama cum se poate dezvolta un parteneriat productiv între oameni şi roboţi", conchide specialistul.