Ce întrebări capcană vei primi la interviu și ce să răspunzi la ele

  • 4 iun. 2019, 15:49
  • 1 675

Ai găsit în sfârșit compania pentru care ți-ai dori să lucrezi, ai aplicat, iar CV-ul tău a fost selectat. Ești pe drumul cel bun, dar nu te relaxa încă. Mai ai de trecut un hop important: interviul de angajare. Este vorba despre acea discuție față în față pe care o vei avea fie cu viitorul tău șef, fie un reprezentant al departamentului de resurse umane.

În acea jumătate de oră, poate o oră, trebuie să-i demonstrezi angajatorului că ești chiar persoana pe care o căuta. Așa că nu strică să-ți faci temele și să vii, pe cât se poate, cu lecția învățată de acasă. Documentează-te despre compania la care vrei să lucrezi și despre jobul pe care îl dorești, dar nu uita să cauți pe rețelele sociale și informații despre persoana cu care urmează să discuți. Nu de alta, dar știm cu toții că prima impresie se formează din primele trei secunde de când intri în încăpere și este bine să-ți creezi o imagine bună încă de la început.

Ține cont de faptul că firmele care fac angajări sunt obișnuite să discute cu zeci, poate sute de candidați. Așa că și-au pus la punct un set de întrebări preferate. Unele au rolul de a afla mai multe despre tine ca om, despre dorințele și preferințele tale. Altele sunt însă așa-numitele întrebari capcana, care sunt menite să te pună în dificultate și să te scoată din zona de confort.

Scopul tău, la un interviu, este să înțelegi orice întrebare ți se adresează, să te gândești care este sensul ascuns al acesteia și care este cel mai bun răspuns. În cele ce urmează vom trece în revistă cele mai des întâlnite intrebari capacana și îți vom sugera care sunt răspunsurile pe care ar fi bine să le dai la interviu ca să obții jobul.

Intrebari capcana clasice

  • De ce crezi că ești potrivit pentru acest job? sau De ce ar trebui să te angajăm? Este una dintre cele mai frecvente intrebari capcana. Chiar dacă a aplicat pentru mai multe joburi în același timp, asigură-te că știi despre ce post este vorba. Scoate-ți în evidență calitățile, în special pe acelea care te-ar avantaja în cazul jobului pentru care discuți acum.
  • Ce poți să ne spui despre tine? Cu această întrebare angajatorul încearcă să te cunoască și să vadă cum te exprimi, dacă ești coerent și concis. Așa că nu strică să pregătești în avans 5-10 rânduri despre tine, pe care să le poți spune apoi relaxat persoanei cu care discuți.
  • Cum te descriu prietenii și colegii? În mod indirect, angajatorul vrea să descopere ce fel de personalitate ai și ce părere ai despre tine, așa că ai grijă să nu exagerezi nici cu complimentele, dar nici prea modest să nu fii.
  • Unde te vezi peste cinci ani? sau Care sunt obiectivele tale pe termen mediu și lung legate de carieră? Poate că habar n-ai unde vei fi peste cinci ani, dar nici nu trebuie să fii atât de exact în răspuns. Angajatorul vrea doar să afle dacă se poate baza pe tine, dacă ești un angajat stabil sau, din contră, unul care va pleca în câteva luni, caz în care va prefera să angajeze pe altcineva. Dacă îți dorești jobul respectiv, subliniază că ești o persoană care are nevoie de stabilitate și oferă câteva exemple de joburi, dacă e cazul, din experiența anterioară la care să fi stat cel puțin un an.
  • Ce salariu minim ai accepta? Este una dintre acele intrebari capcana clasice. Evită un răspuns direct. Nu vrei să îi șochezi cu pretențiile tale salariale, dar nici nu vrei să lucrezi pentru jumătatea sumei pe care ai putea să o obții. Așa că cel mai bine ar fi să răspunzi tot cu o întrebare: „Ați putea să-mi spuneți care este grila de salarizare pentru această funcție?” În plus, interesează-te de posibilitățile de promovare.
  • Descrie o experiență profesională de care ești mândru. Încearcă să te gândești la o situație care are cât de cât legătură cu jobul pentru care aplici. Vorbește despre rolul tău în echipă în situația respectivă, despre rezultatele obținute și explică de ce a fost un succes.
  • Descrie o situație la job în care a trebuit să rezolvi anumite probleme. Scopul ascuns al acestei întrebări este să vadă cum reacționezi în fața obstacolelor: ți se face frică sau reușești să îți păstrezi calmul? În felul acesta angajatorul încearcă să-și dea seama cum ai reacționa dacă ai lucra la el.
  • Îți place să lucrezi în echipă? În majoritatea cazurilor, munca în echipă este obligatorie. Așa că răspunsul este cu siguranță pozitiv. Explică însă cum reușești să lucrezi cu colegi care au personalități diferite.
  • Ai vreo întrebare pe care dorești să ne-o adresezi? Acest tip de intrebari capcana îți dau ocazia să arăți că te interesează cu adevărat jobul pentru care aplici. Poți să întrebi, de exemplu, ce oportunități de dezvoltare personală oferă compania, precum traininguri sau cursuri.
  • Care sunt punctele tale slabe? Aceasta este una dintre cele mai întâlnite intrebari capcana, așa că așteaptă-te să o primești. Cu ajutorul ei angajatorul speră să anticipeze riscurile la care se expune dacă îți oferă jobul. Așa că descrie câteva defecte pe care le ai și ce măsuri ai luat ca să le diminuezi.
  • De ce vrei să renunți la locul de muncă actual? sau De ce vrei să faci o schimbare în carieră? E o întrebare prin care potențialul tău angajator încearcă să afle cât timp stai în general la un loc de muncă. Ai grijă, este una dintre acele intrebari capcana despre care vorbeam. Evită răspunsuri de genul: „Nu mă mai înțeleg cu șeful” sau „Nu-mi mai suport colegii”, căci ai transmite un mesaj negativ despre tine. Mai bine axează-te pe lucruri pozitive și spune ceva precum: „Acolo simt că stagnez. Caut un job în care să mi se ofere posibilități de dezvoltare personală”.
  • Cum te-ar descrie fostul șef? Ține cont că este foarte posibil ca recrutorul să fi discutat deja cu fostul tău șef pentru a cere referințe. Dacă v-ați despărțit în termeni amiabili, cu atât mai bine. Dacă însă nu sunteți cei mai buni prieteni, axează-ți raspunsul pe echipa din care ai făcut parte și pe realizările avute.
  • Ce proiecte interesante ai realizat până acum? Este momentul să te lauzi, dar încearcă să rămâi modest în același timp. Explică ce soluții ai identificat, cum ai depășit situațiile difcile și de ce ai aduce valoare companiei dacă te-ai alătura echipei.
  • Povestește-mi despre o situație în care ai greșit la fostul job. Asta e. Se întâmplă să greșim. Așa că nu trebuie să-ți fie rușine să recunoști că ai greșit. Axează-te însă pe modul în care ai reușit să găsești rapid soluții și să repari greșeala. Este una dintre acele intrebari capcana în care cel cu care discuți vrea să vadă cum te descurci în situații-limită.
  • Ce ți-a plăcut sau nu ți-a plăcut la fostul șef? Chiar dacă nu ți-a plăcut de el/ea, evită să-ți vorbești de rău foștii șefi. Angajatorul va considera că așa vei vorbi și despre el mai târziu. Gândește-te la calitățile pe care fosul șef le avea, precum pasiunea pentru domeniul în care activa sau loialitea pentru companie, și discută despre ele.
  • Cu ce gen de oameni nu-ți place să lucrezi? Atenție! Alertă de intrebari capcana! Analizează bine răspunsul. Evită prejudecățile. Poți să spui ceva general precum faptul că nu-ți plac persoanele care nu sunt loiale companiei, care mint sau care sunt violente.
  • Ne așteptăm ca angajații noștri să lucreze mai mult de 8 ore pe zi. Ești de acord cu acest lucru? Poți spune că ai lucrat și tu câte 12 ore pe zi, dar ai învățat că a fi eficient este mai important decât a sta multe ore la birou. Obiectivul tău este să-ți îndeplinești deadlineurile, nu să lucrezi multe ore pe zi.

Intrebari capcana personale

În timpul interviului, angajatorul va încerca să destindă atmosfera și să-ți pună întrebări care ți se pot părea ușoare. Dar ai grijă, acestea sunt de fapt intrebari capcana prin care el încearcă să te analizeze și să-ți înțeleagă personalitatea. Așa că ai grijă să nu te relaxezi prea tare și să spui anumite lucruri care te pot dezavantaja.

  • Ce pasiuni ai? Modul în care îți petreci timpul liber spune multe despre felul tău de a fi și poate fi un indicator dacă ești jucător de echipă sau ești un individualist.
  • Care sunt defectele tale cele mai importante? Este una dintre acele intrebari capcana care, dacă știi cum să o abordezi, te poate ajuta să transformi un element negativ într-unul pozitiv. Menționează defecte pe care poți să le repari, precum faptul că te trezești greu dimineața, că vrei să faci prea multe lucruri sau că îți e greu să delegi o problemă.
  • Dacă ai lua-o de la capăt, ai schimba studiile pe care le-ai făcut și calea profesională pe care ai apucat-o? Neapărat trebuie să îl asiguri că îți place ceea ce faci. Dacă spui că îți pare rău că ai facut Facultatea de Matematică și că ai fi vrut să devii profesor, vei pica testul acestui tip de intrebari capcana.
  • Care sunt cele mai mari calități ale tale? N-ar trebui să-ți fie greu să răspunzi la întrebarea asta, însă ar fi bine să-ți pregătești din timp raspunsul. Ai putea să spui că ai simțul umorului, că lucrezi bine sub presiune sau că ai o capacitate mare de a rezolva problemele din mers.
  • Ce te face să-ți ieși din fire? Este clar una dintre acele intrebari capcana pe care trebuie să le eviți. Eschivează-te și spune că te enervezi foarte greu, căci ești o persoană tolerantă și calmă.
  • Ce te motivează în viață și, în particular, în carieră? Poți menționa momente din jobul anterior când te-ai simțit extrem de bine în echipă, când erai motivat să-ți atingi obiectivele, când îți făcea plăcere să mergi la birou. Spune că ai vrea să lucrezi iarăși într-un asemenea mediu.

Ai grijă ce postezi pe rețelele sociale

A devenit deja o obișnuință ca angajatorii să caute informații despre tine și pe rețelele sociale. Așa că ai grijă ce informații postezi acolo. Astfel de postări sunt ca niște intrebari capcana neoficiale pe care angajatorul ți le pune în afara interviului de angajare propriu-zis. Ele arată cine ești tu cu adevărat în afara orelor de muncă.

Obiceiurile negative pe care le faci publice îți vor diminua considerabil șansele să primești jobul dorit. Iată câteva dintre lucrurile pe care îți sugerăm să le eviți:

  • Nu vorbi de rău despre colegi și șefi pe rețelele sociale. Deși poate ai impresia că te răzbuni dacă spui public că-ți urăști jobul, colegii sau șefii, astfel de comentarii se vor întoarce ca bumerangul împotriva ta. Angajatorii se vor gândi că așa vei vorbi și despre ei în viitor.
  • Nu scrie postări neatente, care conțin greșeli gramaticale. Vei lăsa impresia unei persoane superficiale și neatente la detalii.

Sperăm că ai înțeles că, în timpul interviului de angajare, companiile folosesc tot mai des intrebari capcana, adică întrebări mai ieșite din comun. Scopul lor este să-ți scoată la iveală rapid personalitatea și să-ți vadă reacția atunci când ești pus într-o situație neașteptată. Dacă te pregătești din timp, inteviul ar trebui să decurgă ca la carte. Ține minte însă: răspunde întrebărilor, fără a vorbi mai mult decât își dorește angajatorul, și nu intra în detalii inutile, care nu te ajută.