Ce înseamnă un mediu de lucru sănătos și cum știi că lucrezi într-unul?

  • 29 iun. 2021, 10:52
  • 1 580

Ce înseamnă un mediu de lucru sănătos? Un mediu de lucru normal, sau unul care face eforturi deosebite pentru a se califica că fiind unul prielnic pentru angajații săi? Se referă doar la scaunele ergonomice și la poziția la birou, sau și la cultură organizațională?
Într-o lume în care cei mai mulți dintre noi ne petrecem cea mai mare parte din zi în relație cu mediul de lucru, calitatea acestuia a devenit o nevoie fără de care nu putem să funcționăm suficient de bine. Cum putem sprijini organizațiile în a avea un mediu de lucru sănătos și cum putem să identificăm mediile care au deja unul?

Ce lucruri afectează sănătatea angajaților?

Stilul de condus adoptat de manager
Un angajat care lucrează în frică nu va fi un angajat care performează. Un manager poate avea un stil de condus agresiv, rece sau închis, prin care angajații simt de multe ori că sunt respinși, chiar dacă vin cu idei de îmbunătățire la locul de muncă.

Mediul de lucru

Nu toată lumea lucrează în birourile din corporații. Mediul de lucru pe teren poate fi riscant, obositor, periculos și vine la pachet cu multe detalii din sănătatea și securitatea în muncă. Chiar și la un birou, un angajat se poate simți foarte diferit într-o clădire de birouri în care geamurile nu se deschid, sau într-o încăpere care nu are lumină naturală.

Factori individuali ce țin de stilul de viață

Un mediu de lucru sănătos înțelege diversitatea, gradul diferit de adaptabilitate sau toleranță diferită către lucruri mai mult sau mai puțin inconfortabile. Pentru unii, un aer condiționat care merge încontinuu poate fi acceptat și tolerat, dar pentru alții poate fi un factor disturbator și neplăcut. Unii pot fi fericiți să părăsească domiciliul pentru a lucra de la birou, alții se simt mai productivi și mai liniștiți din confortul casei.

Aceste lucruri sunt diversități pe care le poate înțelege departamentul de resurse umane pentru a le implementa în mod sănătos și a oferi opțiuni angajaților, pentru că aceștia să se simtă integrați și să simtă că individualitatea lor este respectată.

Discriminări, bullying și alte tipuri de agresiuni psihice

Chiar dacă managerii pot să nu fie conștienți de asta, colegii se pot simți discriminați, agresați de alți membrii ai organizației, astfel încât să nu se mai simtă în siguranță la locul de muncă sau să și-l schimbe doar din această cauză.
Este responsabilitatea conducerii să se asigure că mediul creat nu discriminează pe motive de gen, orientare sexuală, rasă, etnie, aspecte fizice etc. Atunci când conducerea va observa și va sancționa orice abatere de acest fel, va sugera că discriminarea este inadmisibilă în companie. Alternativa ar însemna că cei din conducere tolerează aceste comportamente, că atunci când o infracțiune nu este legiferată, iar societatea ajunge să o normalizeze.

Cum trebuie să arate un mediu de lucru sănătos?

Cum poți implementa un mediu de lucru sănătos, începând cu valorile organizației și continuând cu factorii care țin de sănătatea fizică?

Un loc în care angajații sunt apreciați și în care încrederea este promovată

Sănătatea mintală este primordială pentru ființele umane, iar angajații au nevoie să întreprindă și în viață profesională relații sănătoase, care oferă sprijin, suport, care le îmbogățesc starea de spirit și le aduc plus valoare.Un manager are nevoie să fie implicat și atent la membrii organizației sale, pentru a le da feedback-uri sănătoase și corecte, să îi felicite pentru lucrurile pe care le reușesc și să îi sprijine într-o direcție mai bună atunci când nu reușesc să livreze propriile rezultate.

Un loc în care se promovează și încurajează relațiile și colaborările plăcute

Atmosfera efectivă dintr-o organizație contează mult pentru productivitatea acesteia. Colaborările plăcute nu au nevoie neapărat de teambuilding-uri pentru a se dezvolta, ci pur și simplu de o atitudine binevoitoare, bine intenționată, care arată intenția că membrii să se respecte reciproc și să ajungă împreună la rezultate bune. Un mediu sănătos este unul în care intenția este orientată către înțelegere, și nu către dezbinare.

Un loc în care se comunică transparent toate deciziile privitoare la întreagă companie

Transparență în comunicare, implicarea angajaților în decizii și ședințe, precum și deschiderea către învățare și training sunt toate instrumente care susțin un mediu de lucru sănătos, în care angajații simt că îți pot alinia cariera cu direcția de dezvoltare a organizației din care fac parte.