Ce faci în prima zi de lucru?

  • 25 aug. 2017, 12:16
  • 1 076

Dacă începi să îți imaginezi cum să faci o primă impresie bună asupra șefului și colegilor tăi, prima ta zi la un nou loc de muncă poate fi absolut terifiantă.   Astfel, ți-ar fi necesar un ghid hour-to-hour pentru a supraviețui în prima zi la un loc de muncă nou: 

    1.Dacă sunteți genul de persoană open-minded puteți face diferența atunci când vorbiți cu noii colegi și șefi. Începutul muncii la un nou loc de muncă este un moment de optimism. În fața voastră este un potențial pur, promisiunile făcute în procesul de intervievare continuă să vă sune în urechi. “Primele zile pot fi plinede entuziasm dar și dezorientare. Schimbarea locurilor de muncă se situează printre cei mai mari factori de stres din viața unei persoane. Companiile se gândesc foarte bine la o strategie de promovare a companiei în timpul procesului de angajare pentru a face din acele momente bune la locul de muncă unele confortabile, dinamice și chiar distractive. Ideea este de a oferi începătorilor o primă impresie puternică a organizației, inspirând de la început loialitatea și pasiunea” (Forbes) .  

 2.Aflați cum stă treaba cu cafeaua și organizarea sunt la fel de importante în prima zi, la fel ca procesele de acomodare mai formale. "Primele trei luni ale oricărui nou loc de muncă reprezintă o prelungire a procesului de interviu", spune Amanda Augustine, expert în carieră la TheLadders, un serviciu online de potrivire a locurilor de muncă pentru profesioniști. "În prima zi, trebuie să fii în propriul tău joc" (Business Insider).  

 3.Acest lucruar putea suna contraintuitiv, dar zicala "fake it till you make it" („prefă-te până reușești”) nu este cel mai bun lucru care trebuie urmat când ești nou. Acest job nou ar putea fi cea mai importantă experiență de până acum sau chiar piatra de temelie a carierei tale așa că nu e timpul pentru prefăcătorii. 

  4.Nu trebuie să te pregătești doar fizic, ca pentru un concert; Asigurați-vă că sunteți pregătit și mintal pentru noua provocare.Este posibil ca noul angajator să vă lase câteva zile libere înainte de a începe munca propriu-zisă. Dar trebuie să îți răspunzi la câteva întrebări înainte de asta:Ai nevoie de o pauză de lucru? Cât timp îți permiți să stai fără bani? Ai nevoie de timp pentru a-ți reîncărca bateriile? Când are nevoie angajatorul de tine? 

  5.Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faceți la un nou loc de muncă: setați devreme granițele. În vreme ce vă desfășurați activitățile de la birou nu uitați să arătați încă de la început de ce sunteți în stare dar nu vă lăudați preamult și nici nu abuzați de noua poziție. Colegii trebuie să știe că se pot baza pe dumneavoastră pentru sfaturi sau ajutor, dar totul are o limită.  

 6. Să nu aveți așteptări prea mari și să vă pregătiți de procesul de adaptare încă din prima zi. Mulți dintre noi ar renunța cu bucurie la toate aspectele practice pentru a se cufunda în învățare, explorare și creearea de beneficii dacă o altă persoană îi va scăpa de participarea la anumite activități mai puțin comode. Această pasiune pentru exprimare ne slujește bine atunci când obiectivul nostru principal de lucru este producerea de proiecte stelare. Dar, atunci când fișa postului se schimbă (și responsabilitățile cresc), abandonarea acestui proces creativ poate duce rapid la creșterea stresului si a frustrărilor pentru dvs. și echipa dvs. 

  7. Pentru a avea un succes excepțional încă de la interviu, angajatorii trebuie să fie pregătiți și pentru lucruri ieșite din comun. Dacă vrei să iei prin surprindere angajatorul ai putea să îți faci acest plan de 30/60/90 de zile și cu siguranță vei impresiona managerul de recrutare și, de ce nu, chiar șefii mai mari. Primele 90 de zile de muncă la un job nou determină deseori dacă angajatul are sau nu abilitățile necesare de a rămâne în companie, ca angajat. Dacă ai avut timp să îți faci un asemenea plan, atunci perioada de probă e posibil să treacă numaidecât și să vă îndreptați învingător spre semnarea contractului de angajare. Tu ce ai făcut în prima zi de lucru? Ce sfaturi ai pentru tinerii care se pregătesc de o carieră?