Ce bani primesc avocații publici?

  • 7 sept. 2017, 9:38
  • 4 187
  • 2

În prezent, Regulamentul cu privire la mărimea și modul de remunerare a avocaților pentru acordarea asistenței juridice calificate garantate de stat prevede că avocaţii publici primesc o remunerare lunară fixă în mărimea aprobată de Consiliul Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat.

Remunerarea avocaţilor, care acordă asistenţă juridică garantată de stat la cerere, se calculează în unităţi convenţionale egale cu 20 de lei. Aceștia primesc bani în funcție de sarcinile pe care le îndeplinesc. Mai exact:

  • 5 unităţi convenţionale (100 de lei) pentru participarea în fiecare şedinţă de judecată (primă instanţă, instanţă de apel sau recurs, căile extraordinare de atac) sau la desfăşurarea fiecărei acţiuni procesuale;
  • 3 unităţi convenţionale (60 de lei) pentru realizarea fiecăreia dintre acţiunile următoare:
    – prima întâlnire cu beneficiarul asistenţei juridice calificate sau rudele acestuia, până la efectuarea acţiunilor procesuale sau şedinţa de judecată;
    – întrevedere cu beneficiarul asistenţei juridice calificate care se află în locurile de detenţie (instituţii penitenciare, izolatoare de detenţie provizorie ale comisariatelor de poliţie şi Centrului Naţional Anticorupţie), dar nu mai mult de cinci întrevederi pe o cauză penală sau contravenţională pe tot parcursul procesului. Pe cauze civile şi de contencios administrativ, nu mai mult de o întâlnire pentru fiecare fază a procesului (prima instanţă, apel, recurs, revizuire, executarea silită);
    – luarea de cunoştinţă cu materialele cauzei în faza pregătirilor pentru desfăşurarea acţiunii procesuale sau a şedinţei de judecată;
    – luarea de cunoştinţă de procesul-verbal al şedinţei de judecată după terminarea acesteia;
    – formularea obiecţiilor la procesele-verbale ale şedinţelor de judecată;
    – luarea de cunoştinţă cu hotărârea judecătorească redactată şi explicarea conţinutului hotărârii judecătoreşti beneficiarului de asistenţă juridică calificată.

Avocații publici mai sunt remunerați cu 3 unități convenționale (60 de lei), pentru întocmirea şi depunerea cererilor din numele avocatului, legate de desfăşurarea acţiunilor procesuale, inclusiv a cererii privind intentarea procedurii de executare silită. 10 unități (200 de lei) primesc pentru întocmirea şi depunerea de către avocat a cererii de chemare în judecată şi altor cereri similare acesteia, cererii reconvenţionale, referinţei, cererii de apel, cererii de recurs, cererii de revizuire, contestaţiei împotriva procesului-verbal cu privire la contravenţie.

Remunerarea pentru cererile suplimentare va avea loc numai în cazurile în care cererea iniţială nu a fost întocmită şi depusă de către avocatul desemnat pe cauza respectivă şi doar pentru o singură dată. 100 de lei sunt acordați pentru întocmirea și depunerea de către avocat a cererilor necesare, pentru a respecta procedurile prealabile (extrajudiciare)
impuse de lege sau contract pentru tipurile respective de cauze şi pentru întocmirea şi depunerea de către avocat a referinţei la rechizitoriu.

Onorariul de succes de 100 de lei

Cu 100 de lei sunt remunerați pentru admiterea integrală a cererii de chemare în judecată în cazul în care beneficiarul asistenţei juridice a avut calitatea de reclamant sau respingerea integrală a cererii de chemare în judecată  în cazul în care beneficiarul asistenţei juridice a avut calitatea de pârât, a cererii de apel, a cererii de recurs sau revizuire, întocmite şi depuse de avocat. Avocații mai primesc și 60 de lei pentru fiecare oră suplimentară de aşteptare după primele 30 de minute scurse de la ora stabilită pentru şedinţa de judecată sau acţiunea procesuală.

Remunerarea avocaţilor care acordă asistenţă juridică de urgenţă

Pentru asistenţa juridică de urgenţă se remunerează doar avocaţii înscrişi în graficul de serviciu, aprobat lunar de către coordonatorul Oficiului teritorial al Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat. Avocatul primește 40 de lei (2 unităţi convenţionale) pentru disponibilitate într-o zi de odihnă sau în ziua de sărbătoare oficială, indiferent de faptul dacă a fost solicitat sau nu să acorde asistenţa juridică de urgenţă. Excepţie fac cazurile în care avocatul de serviciu a refuzat o solicitare, dacă refuzul nu se datorează faptului că avocatul este deja implicat în acordarea asistenţei juridice de urgenţă într-o altă cauză conform graficului de serviciu. Suplimentar, la suma respective, avocatul este remunerate pentru serviciile acordate în toată perioada reţinerii persoanei, în funcție de acțiunile pe care le îndeplinește.