Câteva zeci de angajați au protestat: „Nu ne trimiteți peste hotare, vrem să muncim acasă!”

  • 28 ian. 2019, 11:37
  • 432

Câteva zeci de angajați ai compa­niei „Moldpresa” au protestat, marți, 22 ianuarie, în fața primăriei, cerând ca să nu fie evacuate de pe străzi gheretele de ziare în care aceștia lu­crează. „Nu ne trimiteți peste hota­re!”, au scandat manifestanții nemulțumiți de situația în care au ajuns.

Dacă procesul nu va fi oprit, angajații susțin că vor rămâne fără un loc de muncă și nu vor avea cu ce-și întreține copiii. În plus, citi­torii de ziare nu vor avea de unde procura publicațiile periodice. Va fi afectată și presa, care va fi lipsită de dreptul la libera vânzare.

Printre protestatari era și Ina Pe­trova, care ne-a spus că își crește singură cei doi copii și nu are alte venituri în afară de salariu. „Primă­ria practic ne condamnă la sărăcie, dacă vom rămâne fără un loc de lucru. Mai mult nu am unde mă duce”, a menționat aceasta.

În situație critică sunt persoa­nele trecute de 50 de ani, cărora le va fi foarte greu să-și găsească un nou loc de muncă. Nadejda Co­jocari lucrează la „Moldpresa” de 15 ani. Acum, ea are 56 de ani și este speriată că nimeni nu o va angaja în situația în care i-au mai rămas câțiva ani până la pensie. „Tot ce ne-a mai rămas este acest loc de muncă. Unde să ne anga­jăm la vârsta asta? La restaurante, hoteluri? Cine are nevoie de noi?”, se întreabă disperată aceasta.

Problema disponibilizărilor a în­ceput la „Moldpresa” încă acum doi ani, după ce a fost reparat bulevar­dul Ștefan cel Mare din Chișinău. Atunci, au fost demontate și eva­cuate 20 de gherete, 40 de persoane rămânând fără loc de muncă. Pro­testatarii sunt îngrijorați că această soartă îi așteaptă și pe ei.

Federația Sindicatelor din Comunicații, solidară cu angajații de la „Moldpresa”.

Federația Sindicatelor din Comunicații a fost alături de protesta­tari. Elizaveta Iurcu, vicepreședintă a FSCM, a declarat că printre per­soanele cu risc de a fi disponibiliza­te sunt mulți angajați cu vârsta de peste 50 de ani, cărora le este foar­te greu să-și găsească o activitate nouă.

„Suntem aici pentru a-i susține pe lucrătorii din sectorul difuzarea presei să-și păstreze locurile de muncă, pentru a avea un salariu decent. Dacă aceste gherete vor fi demontate, conducerea între­prinderii nu va avea altă soluție decât concedierea angajaților, iar cetățenilor le va fi îngreuiat dreptul de a se informa din presa periodică”, a subliniat Eli­zaveta Iurcu.

În fața protestatarilor a ieșit un reprezentant al primăriei, Adrian Talmaci, secretar interimar al Con­siliului Municipal Chișinău. Acesta a făcut trimite­re la regulamentul aprobat de Consiliul Municipal Chișinău, care prevede interzicerea comerțului la gherete în zona istorică și pe străzile principale ale capitalei. Măsura vizează și chioșcurile „Moldpre­sa”. Autoritățile municipale promit însă că vor găsi o soluție.

„Noi examinăm acum demersul parvenit de la întreprinderea „Moldpresa”. Așteptăm propuneri de la conducerea acesteia în ceea ce privește modi­ficarea acestui regulament și, în cazul în care consi­liul municipal va accepta, vor fi efectuate modificări și va fi permisă comercializarea presei la chioșcuri”, a declarat Adrian Talmaci.

Întreprinderea MOLDPRESA GRUP SRL a fost înființată în anul 1994 și are peste 600 de angajați.