Cât de utile sunt cursurile SEO și cum te ajută să te angajezi

  • 5 iul. 2021, 12:15
  • 1 194

Dacă te gândești să te reprofilezi într-un domeniu de interes, sau lucrezi deja în marketing și SEO și vrei să te promovezi în carieră, s-ar putea ca ideea urmării unor cursuri SEO acreditate să fie prima care îți vine în minte. Totodată, s-ar putea să te întrebi cât de utile sunt acestea și cum te ajută să te angajezi. Hai să vedem!

Google oferă documentație SEO – este acesta suficient pentru a deveni expert?

Google oferă public și gratuit o documentație oficială bine pusă la punct pentru SEO care oferă multe informații, însă nu este suficient pentru a deveni expert în SEO. De aici lipsesc multe dintre elementele de finețe esențiale pe care le poți descoperi doar lucrând câțiva ani în domeniu.

Una este să știi să faci ce scrie în ghid și alta să știi cum să îți dozezi efortul, iar experiența își va spune cuvântul!

Documentația Google este utilă pentru a înțelege noțiunile fundamentale, însă experiența și practica sunt singurele care te ajută să înțelegi cum să folosești aceste informații. Prin urmare, ai documentația Google care este parțial utilă și ai nevoie de cursuri SEO care să te ajute să aprofundezi noțiunile.

Poți obține o diplomă SEO acreditată?

În ideea că vor avea o diplomă recunoscută oficial, cei interesați să învețe mai mult în acest domeniu caută cursuri SEO acreditate. Ei doresc să obțină o diplomă autorizată sau acreditată în baza căreia să se poată angaja. Din păcate, în domeniul SEO, așa ceva nu există. Sunt doar două entități care pot oferi o astfel de diplomă și anume Google și Ministerul Muncii, însă niciuna dintre acestea nu o face.

Google nu oferă certificare oficială pentru SEO, ci doar pentru alte segmente precum Google Ads, Analytics, AdSense sau Display. Totuși, dacă vei căuta în Google cursuri SEO acreditate, vei găsi firme care le oferă. Oricine poate oferi această acreditare, fără a avea un statut oficial, iar diploma are valoarea celui care o acordă. Poți primi o diplomă de participare sau de certificare, dar aceasta nu este o diplomă oficială recunoscută de o entitate în domeniu. Este pur și simplu o dovadă a faptului că ai participat la un curs SEO.

De asemenea, poți obține acreditare pentru marketing sau web design, deci pentru un domeniu care ale legătură cu SEO, dar care nu este SEO. În concluzie, aceste diplome sunt niște acreditări cu numele și nu au valoare oficială.

Poți deveni expert SEO după un curs?

Când vorbim despre SEO, în esență, vorbim despre o meserie, iar durata unui curs SEO totalizează maximum 20 de ore. Crezi că poți deveni specialist într-un domeniu după acest număr de ore? Categoric nu!

Pentru a deveni expert în orice meserie ai nevoie de experiență, iar SEO este un domeniu foarte complex și necesită câteva luni sau chiar un an pentru a deveni specialist cât de cât. Poți prinde rapid bazele, dar pentru a putea gestiona un proiect mare sau un site cu un milion de vizitatori pe lună, cu sute de mii de pagini și concurență acerbă, trebuie să fii cu adevărat expert.

Cât de utile sunt cursurile SEO?

Dacă ar exista un curs SEO care să poate lua un om de la zero și să îl ducă la nivelul de expert, ar trebui să totalizeze câteva sute de ore, s-ar întinde pe durata a mai multor luni și ar costa mii de euro. Din această perspectivă, dacă ne uităm la cursurile SEO acreditate existente în prezent la noi, la durata și prețul lor, vei înțelege că nu există un curs care să te ia de la zero și să te facă specialist în domeniu.

Cursurile SEO sunt utile celor care deja lucrează în marketing, au noțiunile de bază și vor să clarifice unele lucruri. Cursurile îi ajută să pună cap la cap tot ceea ce știu și să aibă o imagine mai bună asupra activității de SEO. Acestea nu sunt pentru cei care nu știu nimic și nu au deloc experiență în domeniu.

În general, cei care vin la cursurile SEO sunt cei care știu ce înseamnă o campanie Google Ads, cum să urmărească traficul, înțeleg anumite concepte și au noțiunile de bază. De asemenea, mai pot fi cei care se ocupă de creare de conținut și trebuie să îl facă SEO pentru a fi cât mai bine văzut de Google. Prin urmare, sunt persoane care au cunoștințe din anumite zone SEO și nevoie de ajutor pentru a le consolida și a învăța noțiunile care le lipsesc. În final, ei vor să înțeleagă mai bine fenomenul, dar au deja o bază și nu pleacă de la zero.

Cât de utile sunt cusurile SEO?

Sunt mulți oameni care doresc să facă SEO și se pune întrebarea dacă se pot angaja în baza unui curs SEO acreditat. La noi poți face acest lucru doar dacă ai o experiență semnificativă, iar experiența o poți dobândi doar dacă, efectiv, lucrezi în domeniu. Prin urmare, singura soluție este să accepți un job de genul junior marketer care presupune să îi ajuți pe seniori, adică pe cei cu experiență. Nu vei fi pus de la început să faci campanii importante sau taskuri grele, ci doar lucruri de rutină pe care seniorii au ajuns să le evite, considerându-le consumatoare de timp. Nu sunt bine plătite, dar de undeva trebuie să începi, iar acesta este un prim pas posibil.

Prin urmare, dacă vrei să devii expert SEO, joburile de junior sunt cea mai bună modalitate de a te propulsa în această direcție. Probabil vei avea de scris multe articole, descrieri de categorii și produse, să trimiți email-uri, să postezi articole, să obții linkuri, etc.

Există job-uri pe direcția aceasta și, dacă vei accepta o perioadă taskuri low level, ai șanse să crești și să poți cere la un moment dat și taskuri mai complexe. Astfel, poți ajunge să înțelegi cum funcționează lucrurile, îți poți îmbunătăți nivelul de experiență practică, dar și din CV și ai mai multe șanse să ajungi să lucrezi ca expert SEO.