Cât costă crearea unui loc de muncă și de ce nu revin tinerii acasă

  • 27 feb. 2019, 12:00
  • 485

Crearea de locuri de muncă bine plătite este o problemă pentru ţara noastră, iar dacă aceasta ar fi rezolvată, mulți tineri ar rămâne acasă şi chiar ar reveni din străinătate, susţine jurna­listul Vlad Bercu, într-o emisiune realizată de IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.

Crearea unui loc de muncă ajunge să coste în medie 10-13 mii de dolari americani. În cazul în care se propune crearea a 200 de mii de locuri de muncă timp de patru ani, ar fi nevoie de investiții în valoare de 2-2,6 miliarde de dolari SUA. Asta în timp ce ţara noastră abia dacă reuşeşte să atragă anual investiții străine de 200-400 mln. de dolari.

Pentru a stimula crearea de posturi de muncă și majorarea salariilor, în 2018, Guvernul a redus impo­zitul pe venit pentru persoanele fizice și contribuțiile sociale. În același timp, instituirea sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar va determina pe managerii companiilor private să majoreze salariile angajaților. Efectele acestor măsuri vor fi resimțite însă peste un an-doi.

În 2017 a fost lansat un program de subvențio-nare a creării de noi locuri de muncă, iar el urmează încă să-și manifeste efectul asupra ocupării formale. Practica inițiativelor similare din anii precedenți a arătat că astfel de programe nu au avut cerere din partea mediului de afaceri.

Alte soluţii pe care au mizat autoritățile au fost zonele economice libere şi programul PARE 1+1, care are un impact relativ mic asupra pieței forței de muncă.

În opinia lui Vlad Bercu, în condițiile actuale se impune promovarea unei politici eficiente a statu­lui în problema ocupării forței de muncă, evalua­rea impactului diferitelor programe naționale de dezvoltare economico-socială și sectoriale asupra pieței forței de muncă şi reorientarea sistemului de pregătire profesională spre cerințele pieței forței de muncă.