Care sunt cele mai frecvente greșeli în CV

  • 31 ian. 2017, 15:23
  • 953

CV-ul reprezintă cartea de vizită a oricărui candidat. Înainte de a te cunoaște personal, recrutorul vede CV-ul tău, având astfel posibilitatea de a-și forma o primă părere. Iată care sunt cele mai des întâlnite greșeli în CV.

Este important (vital chiar) să ai un CV cât mai bine construit și care să reflecte corect experiența ta profesională.

Evident, trebuie să ai grijă să eviți anumite greșeli în CV, care pot duce la eliminarea candidaturii tale dintr-un proces de selecție. De cele mai multe ori, te întâlnești cu următoarele probleme.

  • Inexistența unei coerențe de edidare a CV-ului. Un CV care nu este corect aranjat în pagină și care apare scris cu caractere diferite nu este plăcut vizual și nici nu demostrează o atenție aparte din partea candidatului.
  • Greșelile de ortografie. Dovedesc iarăși o lipsă de atenție și interes din partea candidatului.
  • Scrisorile de intenție nepersonalizateDecât să primească o scrisoare de intenție care se raportează la un alt job, un recrutor preferă să primească un e-mail (scurt) prin care candidatul să își anunțe intenția de a aplica pentru o poziție dorită în companie. Desigur, situația ideală este cea în care recrutorii primesc și o scrisoare de intenție personalizată, cât mai la obiect (nu un roman) și care să scoată în evidență punctele forte ale candidatului respectiv.
  • Adresele de e-mail neclare. Adresele de e-mail pe care candidații le folosesc pe site-urile de socializare (Facebook în special) nu sunt indicate pentru un CV profesionist; ele au, de obicei, anumite porecle care nu sunt potrivite deloc pentru o aplicație la un job. De preferat este să menționezi o adresă de e-mail care să conțină numele tău, anul nașterii și alte variațiuni pe această temă.
  • Informatii false. Este vorba despre exagerări sau chiar minciuni în CV. De exemplu, menționarea unui nivel de cunoaștere a unei limbi străine, altul decât cel real, nu te va ajuta cu nimic, mai ales dacă acesta este un criteriu eliminatoriu pentru angajator.
  • Neactualizarea datelor. Deseori candidați care nu fac un update la CV și apar, de exemplu, că încă mai activează la o companie, deși încetaseră activitatea cu 6 luni în urma. Motivația lor este clară: consideră că își sporesc șansele dacă ar avea încă un job decât dacă ar fi șomeri. Însă, pentru un angajator, asta înseamnă că minți în CV și nu este tocmai în regulă!


Gândește-te că ai ocazia să îți pui în practică marketingul de candidat la întâlnirea directă cu recrutorul/ angajatorul, fără greșeli în CV, astfel încât să îți dai cât mai multe șanse pe un nou drum în carieră.