Cand stii ca ai ales gresit cariera profesionala

  • 26 ian. 2018, 11:51
  • 1 736

Ne petrecem mare parte din viata la locul de munca si acesta este un argument puternic pentru care este esential sa alegem cariera profesionala care ni se potriveste.

Conceptul de profesie este diferit de cel de job si de cel de cariera.

Profesia reprezinta specializarea pe care o obtinem in urma studiilor. Prin prisma acesteia avem acces la un anumit domeniu de activitate si implicit, la o serie de job-uri. Iar cariera reprezinta succesiunea de job-uri pe care le avem de-al lungul traseului profesional.

De exemplu, putem avea profesia de Inginer IT, avand acces la job-uri cum sunt: Programator, Administrator IT, Inginer de Sistem, s.a.m.d.

Totodata, profesia reprezinta cel mai important factor motivational intrinsec, care ne ajuta sa ne folosim resursele pentru a evolua din perspectiva profesionala.

Sunt cateva aspecte care ne ajuta sa identificam daca activitatea profesionala pentru care ne-am pregatit si pe care o desfasuram nu este cea care ni se potriveste.

Cum iti dai seama ca ai ales gresit cariera profesionala

Lipsa de entuziasm

Este firesc ca in viata profesionala sa intervina perioade mai putin placute, in care sa ne simtim poate mai putin motivati. Insa daca lipsa entuziasmului este constanta este posibil ca de fapt, activitatea in sine sa fie problema.

Lipsa rezultatelor in cariera profesionala

Un indicator al faptului ca profesia nu a fost aleasa corect consta in faptul ca sarcinile sunt percepute ca fiind foarte dificil de gestionat si totodata, desi sunt implicate foarte multe resurse, obiectivele nu sunt atinse.

Absenta evolutiei profesionale

In cazul in care desi ne aflam de o perioada semnificativa de timp pe o anumita pozitie, continuam sa gestionam aceleasi responsabilitati, fara a evolua catre sarcini mai complexe, putem lua in calcul varianta ca de fapt, nu ne regasim in ceea ce facem.

Lipsa satisfactiilor profesionale

In situatia in care profesia pe care o avem este cea potrivita, fiecare zi are potentialul de a aduce cu sine reusite. Insa, daca in mod constant, la sfarsitul unei zile de lucru, nu exista motive de multumire, suntem indreptatiti sa ne gandim daca nu cumva se impune o schimbare in plan profesional.

Tendinta de amanare

Atunci cand suntem in contextul profesional potrivit, majoritatea proiectelor reprezinta provocari care ne anima astfel incat sa obtinem rezultatele setate.

Insa, situatia in care, exista tendinta de a amana fiecare proiect, este de asemenea, un indicator al faptului ca situatia profesionala actuala nu corespunde nevoilor si asteptarilor noastre.

Stari de epuizare si apatie

Desfasurand o activitate care ne place, la sfarsitul unei zile ne simtim incarcati de energie, chiar daca poate din punct de vedere fizic suntem obositi.

La polul opus, atunci cand nu ne place ceea ce facem, ne simtim obositi psihic, epuizati si apatici.

Inceputul zilei de lucru este neplacut

Starea de blazare constanta la inceputul fiecarei zile lucru, este un semnal ca este necesar sa ne autoevaluam din perspectiva profesionala si sa decidem care sunt schimbarile de care avem nevoie.

Lipsa perspectivelor de viitor din punct de vedere a carierei profesionale

Daca nu exista niciun fel de obiectiv concret in ceea ce priveste viata profesionala, putem lua de asemenea, in calcul varianta ca profesia pe care am ales-o nu este cea potrivita pentru noi.

Toate aceste aspecte pot indica faptul ca poate nu lucram in organizatia potrivita pentru noi sau ca traversam o perioada dificila care impacteaza zona profesionala, insa in egala masura, pot fi indicatori ai faptului ca de fapt, profesia aleasa nu este in concordanta cu profilul nostru psiho-aptitudinal si cu valorile noastre.