Când riști să iei decizii financiare greșite

  • 6 mar. 2017, 14:43
  • 727

Nimeni nu stie cum arata viitorul, insa sunt profesionisti care pot sa prezica destul de precis, lucru de care ar trebui sa tii seama atunci cand iei o decizie financiara importanta. Ca in orice domeniu, o buna informare te duce mai aproape de succes. In cazul deciziilor financiare oamenii fac adesea cinci greseli . Le-am analizat pentru tine si iti recomandam sa tii cont de ele.

Daca esti pe cale sa faci o investitie majora sau o miscare financiara riscanta, acestea sunt semnele ca esti pe cale sa iei o decizie financiara gresita:

1. Esti influentat de cineva care nu este un profesionistCel mai adesea, oamenii nu iau decizii majore singuri, ci sunt ajutati de un frate, sot, prieten sau coleg. Cerem sfaturi si primim sugestii proaste, sau primim sfaturi pe care nu le cerem, dar pe care sfarsim sa le punem in practica, sau alte situatii asemanatoare.

Cateodata, ne bazam pe emotii atunci cand luam decizii, si uitam ca persoanele care ne sfatuiesc nu sunt profesioniste si nu cunosc subiectul suficient de bine. Asta nu inseamna sa nu iei sfaturi de la apropiati deloc, ci sa te opresti si sa analizezi cine te incurajeaza sa-ti cheltuiesti banii – tatal tau care este la curent cu tot ceea ce tine de economie, sau fratele tau, care inca se imprumuta de la tine?

2.  Nu te-ai informat. Daca nu te-ai informat in legatura cu ceea ce vrei sa faci, si nu ai luat in calcul si consecintele negative care ar putea aparea in cel mai rau caz, inseamna ca nu esti pregatit. Studiile au aratat cu un procent foarte mic de oameni au fost vreodata la un curs sau workshop de finante personale, si foarte putini oameni au cunostinte de baza legate de finante. Data viitoare cand vrei sa cumperi ceva major, sau sa faci un imprumut la banca, informeaza-te bine inainte sa faci pasul decisiv.

3. Nu ai un motiv practic sa-ti cheltuiesti baniiGandeste-te bine inainte sa cumperi un lucru pe care ti-l doresti, dar de care nu ai nevoie. Astfel de cumparaturi sunt bazate pe emotii, si nu pe pragmatism. Merita sa-ti faci un imprumut ca sa-ti cumperi o masina cand tu locuiesti in oras si iti e mai simplu sa iei transportul in comun?

4. Te simti panicat sau presat. Cateodata iei cele mai bune decizii sub presiune, dar daca poti, amana sa iei o decizie timp de cateva zile poti evita niste greseli. Atunci cand esti sub presiune, s-ar putea sa nu iei o decizie rationala, asa ca asteapta pana cand reusesti sa te calmezi si sa vezi lucrurile in mod clar.

5. Instinctul iti spune “nu”. Daca vrei sa iei o decizie financiara majora, apeleaza si la instinctul tau. Daca intuitia iti spune ca este o decizie proasta, probabil este o decizie proasta, asa ca nu-ti ignora instinctele.

Fii atent la deciziile financiare pe care le ei, ele isi vor pune amprenta asupra intregii tale vieti. Fii un om informat!