Când cerem un salariu mai mare?

  • 1 dec. 2016, 12:29
  • 1 997

Care sunt motivația și factorii motivatori pentru un angajat? Un venit mai mare? Alte beneficii, ca de exemplu mașină, bonusuri, asigurări, pensie privată, produse la un preț avantajos, acțiuni etc.? Calitatea mediului de lucru (șef tolerant, colegii, cultura organizațională)? Calitatea muncii prestate sau poziția ocupată (titulatura), recunoașterea muncii, libertatea de acțiune sau de timp? 

Este de recomandat angajaților să ia în considerare toți acești factori de mai sus înainte de a cere pur și simplu un salariu mai mare. Asta, deoarece un venit mai mare nu te face mai fericit la locul de muncă.

Dacă totuși vă aflați într-un moment al carierei în care considerați că este potrivit să solicitați o creștere salarială trebuie să țineți cont de mai multe variabile. Prima și cea mai importantă este faptul că nivelul salariului se bazează pe legea cererii și ofertei pe piața muncii pentru o anumită industrie sau piață, într-un anumit interval de timp.

Cerere și ofertă

De unde vine însă dorința de a solicita creșterea salariului? De cele mai multe ori, aceasta este una externă, deoarece ne comparăm cu persoanele din jurul nostru, ne dorim ceea ce noi considerăm că alții au mai mult: venit mai mare, statut, casă, mașină etc.

De aceea, în momentul în care credem că merităm mai mult, trebuie să fim conștienți că oferim mai mult. Mai exact: rezultate mai bune, competențe mai dezvoltate, cunoștințe mai multe, timp, loialitate și, cel mai important, și cerem  mai mult de la angajator.

Sunt totuși anumiți factori care pot ajuta la creșterea venitului.

Dezvoltarea cunoștințelor, a competențelor și a comportamentului

Cu alte cuvinte, cu cât suntem mai buni într-un anumit domeniu, și cu cât avem niște competențe mai special dezvoltate, și cu cât sunt mai puțini angajați pregătiți în acel domeniu, cu atât avem posibilitatea să avem un venit mai mare. Marea majoritate a angajaților se consideră de neînlocuit, și suferă un șoc major în momentul în care, după foarte mulți ani petrecuți într-o anumită companie, sunt concediați sau înlocuiți cu alți angajați ce sunt considerați mai buni. 

De asemenea, inteligența emoționala este un alt factor important ce ajută la dezvoltarea relațiilor de colegialitate, de respect reciproc între colegi, șefi și   subordonați, iar a fi empatic este deja o necesitate, dar și o trăsătura ce vă poate asigura un venit mai bun. De multe ori oamenii sunt angajați pe baza competențelor și concediați din cauza atitudinii.

Vizibilitatea și accesul la informație, mai exact accesul la informații despre piața muncii, nivelul de salarizare, potențialele oportunități de joburi mai bine plătite

Putem avea acces la informație din piața muncii, dacă muncim în această direcție, dacă ne dezvoltăm rețeaua de contacte din industria în care activăm, precum și din alte industrii, fie că sunt conexe sau care teoretic nu au nici o legătură cu industria în care activăm, dacă dezvoltăm relații cu firmele de recrutare sau recrutorii din diverse domenii etc.

Asta, deoarece vizibilitatea poate fi internă (în cadrul companiei), dar și externă (în mediul economic și social în general). Aceasta poate fi dezvoltată dacă știm să ne expunem rezultatele, munca, competențele în cadrul companiei sau în exteriorul acesteia.

În concluzie, merităm un venit mai mare dacă pe piața muncii profilul nostru (competențele, cunoștințele, atitudinea, experiența) este mai bine remunerat de alte companii decât angajatorul nostru; dacă din momentul în care ne-am angajat am devenit mult mai buni: avem rezultate extraordinare, ne-am sporit competențele, cunoștințele, responsabilitățile, avem o atitudine de un bun coechipier sau a crescut timpul lucrat; suntem promovați ca urmare a rezultatelor avute, avem responsabilități și atribuții suplimentare.

De asemenea, putem primi un venit mai mare și meritat dacă cerem. Nu trebuie să așteptăm ca cineva să observe ceea noi merităm. Desigur, argumentat. În plus, trebuie să fim vizibili, rezultatele și munca noastră să fie observate de cei din jur, să fim activi și să ne preocupăm continuu pentru a ne crea oportunități prin dezvoltarea cunoștințelor și a rețelei personale.