Aplică pentru jobul de vis, chiar dacă nu ești candidatul ideal

  • 7 sept. 2016, 16:01
  • 906

Un job mult visat se poate obține și cu o atitudine îndrăzneață, nu doar cu un CV care urmărește toate cerințele angajatorului.

Absolvent de liceu sau de facultate? Sigur ești în căutarea locului de muncă „perfect”, iar cea mai bună recomandare este să lupți pentru jobul dorit, chiar dacă CV-ul tău nu corespunde, în totalitate, cu cerințele postului, scrie The Guardian.

Arată ce poți face pentru companie 

Companiile pun mare preț pe ambiție, așa că, dacă ești un proaspăt absolvent și vrei să obții jobul pe care ți-l dorești, gândește-te și explică-i angajatorului cum poți să contribui la succesul organizației. Uneori, ar putea fi dificil să cuprinzi în CV toate atributele tale, așa că pregătește-te să „strălucești” în scrisoarea de intenție. Este bine să nu te concentrezi doar pe calificările sau experiențele anterioare de muncă pe care le ai, ci să încerci să evidențiezi abilitățile și competențele, realizările din trecut, precum și așteptările cu privire la cariera ta. De asemenea, susține fiecare lucru spus despre tine cu exemple puternice.

Personalizează 

Dedicarea și perseverența dau bine în CV când aplici pentru un internship sau un post de începător. Dacă trimiți mai multe CV-uri nu înseamnă că ele trebuie să fie la fel ori să conțină scrisori de intenție identice. Așadar, petrece suficient de mult timp să le personalizezi.

Asigură-te că fiecare informație din CV este corectă, pentru că orice amănunt neglijat, cum ar fi data la care ai început un anumit loc de muncă sau nota obținută la licență, ar putea să-ți afecteze evoluția proceselor de recrutare. După ce ai pus la punct toate detaliile, încearcă să-l suprinzi pe potențialul angajator. Accentuează, atât în CV, cât și în scrisoarea de intenție, felul în care abilitățile tale se vor regăsi în activitatea ta, dacă vei obține jobul dorit.

Totodată, gândește-te la cea mai potrivită alegere de format pentru CV. Pe lângă un CV clasic, ai putea să trimiți un video sau un portofoliu de proiecte.

Prezența în online contează 

Ai verificat toate detaliile din CV, te-ai decis asupra formatului în care îl vei trimite și ai finalizat scrisoarea de intenție. Este momentul potrivit să te asiguri că, în procesul de recrutare, nu o să ai de suferit de pe urma prezenței tale în mediul online. Prin urmare, analizează fiecare profil pe care îl ai pe o rețea de socializare și elimină eventualele elemente nedorite pentru angajatori, precum și pozele de la anumite petreceri.

Apoi, începe să contactezi oameni care ar putea să te recomande unui potențial angajator. La început de carieră este posibil să nu ai foarte multă experiență de lucru, așa că, pentru referințe, apelează la foștii tăi profesori sau colegi din anumite proiecte.

Pregătirea pentru interviu 

Ai aplicat pentru jobul dorit și ai fost chemat la o discuție de angajare, așa că e momentul să te pregătești. Reprezentantul sau reprezentanții companiei îți vor pune mai multe întrebări în timpul interviului, dar și tu îi poți surprinde cu întrebări bune. Pune cât mai multe întrebări și interesează-te de rolul pe care îl vei avea în organizație, de echipa în care vei lucra și de oportunitățile de dezvoltare viitoare. Orice întrebare inteligentă pe care o vei adresa va demonstra posibilului angajator că ești un candidat cu energie, pasionat de jobul la care a aplicat.

Feedback în competiție 

Șomajul ridicat în rândul tinerilor arată că există o competiție acerbă pe piața forței de muncă. Este foarte important să nu te descurajezi când CV-ul tău este respins. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ceri feedback. Singura metodă prin care poți să-ţi crești șansele de angajare este să înțelegi ce e nevoie să îmbunătățești.