Anul trecut s-a colectat cu o sută de tone de deșeuri electronice mai mult decât în 2017

  • 16 feb. 2019, 12:14
  • 554

Anul trecut, agenții economici au colectat 298 de tone de deșeuri electrice și electronice, cu 100 de tone mai mult decât în 2017. Aproximativ o treime au fost exportate în România pentru reciclare. Într-un răspuns oferit Agenției IPN, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului precizează că agenții economici autorizați și unele ONG-uri  au amenajat 150 de puncte de colectare a deșeurilor electronice, 140 dintre care sunt în municipiul Chișinău.

Ion Gherman, consultant principal în cadrul Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice din cadrul MADRM, a declarat că cetățenii pot găsi punctele de colectare în principalele magazine care vând electrocasnice, precum și în incinta unor instituții publice, acestea fiind amplasate în locuri vizibile, la intrarea în clădire. Din decembrie 2018, sub patronajul Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor lucrează cu mai mulți agenți economici și cu conducerea unor instituții publice din capitală pentru a amenaja puncte de colectare a e-deșeurilor.

Din 23 septembrie anul trecut, a intrat în vigoare Regulamentul privind deșeurile de echipamente. La achiziționarea unui echipament nou, cumpărătorul poate solicita preluarea gratuită a unui echipament uzat, însă acesta trebuie să fie similar celui nou cumpărat. Agenții economici care plasează pe piață echipamente electrice și electronice și au un spațiu de comercializare mai mare de 200 m2 trebuie să preia gratuit deșeurile electronice de mici dimensiuni de la orice deținător, fără ca acesta să fie obligat să cumpere în schimb un produs similar. Inspectoratul Ecologic de stat este instituția care va monitoriza și va sancționa agenții economici care refuză să preia deșeurile electronice de la cetățeni. În prezent Inspectoratul lucrează la procedura care va fi aplicată.

Aurelia Bahnaru reprezentantă a Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor,  a declarat că, din decembrie până în prezent, în Chișinău au fost instalate 40 de puncte de colectare, în mai multe instituții publice, din cele 80 planificate. După finalizarea procesului, va fi prezentată și o hartă a acestora, pe site-ul managementuldeseurilormd.com.