Analiza pieței din domeniul IT din Moldova – viziunea GAUS pentru prima jumătate a anului 2018

  • 19 iul. 2018, 9:13
  • 1 828

În prezent, oferta de joburi din domeniul IT este mult mai mare decât oferta de candidați disponibili. Din acest motiv angajatorii continuă „lupta” pentru candidați.

De asemenea, candidații din IT profită de nevoia acută de personal a angajatorilor și au mai multe pretenții în ceea ce privește salariul şi beneficiile oferite de companie – acestea deseori plasează chiar pe anunțurile de angajare lista cu beneficii în plus: fructe la birou, săli de relaxare, mese gratuite etc.

Pentru a găsi noi soluții pentru angajatori, GAUS – soluția inovativă de recrutare din domeniul IT, a realizat o analiză a pieței muncii pentru primele 6 luni ale acestui ani.

Ce-și doresc dezvoltatorii de software și cum au evaluat experiența de muncă de până acum, vedeți mai jos.

Așadar, abilitățile obținute de la un job anterior au fost evaluate la un nivel slab pentru 19% din candidați, 42% la un nivel mediu și 39% la un nivel înalt. Privitor la experiență (ceea ce au învățat util, din punctul de vedere al unui recruiter și felul în care s-au simțit în companie): 39% au o experiență nesatisfăcătoare, 27 % – o experiență bună și 34% – o experiență foarte bună.

GAUS le-a sugerat tinerilor să noteze experiența de la 1 la 10 (1 fiind nota cea mai mică și 10 nota cea mai mare). Aici rezultatele sunt puțin diferite de cele de mai sus. Astfel, 24% și-au notat experiența de la jobul precedent cu 10, 51% cu nota 8 sau 9, 14% cu nota 6 sau 7 și restul 11% cu o notă mai mică de 6.

Ceea ce ține de experiența medie de muncă a candidaților în domeniul IT, aceasta e în jur de 2 ani și 6 luni. Un factor pozitiv sunt și abilitățile personale obținute de candidați la ultimul loc de muncă. Pe lângă limbajele de programare asimilate, tinerii au enumerat și astfel de abilități precum: organizare, punctualitate, responsabilitate, atenție.

Un aspect important de care ar fi bine să știe cei care recrutează e faptul că mulți dintre tinerii din domeniul IT nu sunt prea încântați de cei din HR. Motivele ar fi că reprezentanții HR nu au cunoștințe tehnice și oamenii din IT au impresia că își pierd timpul la un astfel de interviu. „Ceea ce recruiterii în domeniul IT trebuie să înțeleagă este că pentru dezvoltatorii de soft buni, contează în primul rând să le fie interesant proiectul, să fie provocați și să învețe ceva nou la locul de muncă. Da, salariul contează foarte mult, însă astăzi sunt atât de multe oferte, încât developerii au de unde alege, și doar pentru că știe cineva PHP, nu e necesar să îi trimiți 10 mesaje din platforme sau numere de telefon diferite, trebuie să înțelegi dacă această persoană vrea să își investească abilitățile, pentru viziunea, echipa sau produsul tău” – a spus Eugeniu Gîrlă, fondator GAUS.

Deci, recruiterii ar fi bine să transmită încredere candidaților, să pună accentul nu doar pe faptul că o companie oferă un salariu atractiv, ci și o atmosferă plăcută, o echipă prietenoasă, de la care tinerii s-ar putea inspira și ar putea să își dezvolte anumite abilități personale, inclusiv abilități de management.

Poate anume acești factori le lipsesc Milienialilor la locul de muncă, iar GAUS este cel care i-ar putea ajuta să își găsească jobul potrivit, astfel încât la un moment dat să poată spună: ”I love my job!”.