Ai de-a face cu un expert? Periculosul om care se pricepe la toate

  • 1 dec. 2016, 12:00
  • 793

Se spune că, pretutindeni, datul cu părerea e un sport internaţional. Probabil că fiecare dintre noi a întâlnit în viaţa sa măcar o dată un...vampir expert! Adică genul de om care le știe pe toate... 

În pofida aparenţelor, vampirul expert nu este un om sigur pe sine şi cu o stimă de sine ridicată. El trăieşte ‚prin procură’ (adesea invidios pe cei care au curajul de a lua decizii îndrăznețe) şi îşi trage valoarea din modul în care îşi imaginează că aduc valoare vieţii celorlalţi prin sfaturile lor nepreţuite.

Situația lui e mult mai grea

Sunt trei moduri în care vampirul expert poate să se manifeste. 

Primul: expertul ignorant. El nu aşteaptă să expui întreaga problemă sau să detaliezi specificul situaţiei tale, căci întotdeauna situaţia lui e mult mai grea, ca atare nu are de ce să considere că situaţia altcuiva merită mai multă atenţie. El răspunde, astfel, nu problemei tale, ci propriei lui probleme, pe care tinde să o vadă peste tot, încă de la primele cuvinte ale interlocutorului. Nu contează că tu lucrezi 70 de ore pe săptămână şi eşti plătit în funcţie de vânzări, el se va plânge că trebuie să lucreze 45 de ore şi că şeful este abuziv, fără să te asculte şi fără măcar să îşi imagineze că altcineva s-ar confrunta cu o situație mai dramatică decât a lui. Pentru că trebuie să recunoaștem: dacă vampirul ar trebui să admită că celorlalți le merge rău, ar trebui, în același timp, să facă față constatării că problemele lui nu sunt așa de grave, ca atare poate interveni pentru a le ameliora și a face schimbari la sine însuși, lucruri pe care nu e dispus deloc să le facă.

Apoi, expertul cu sfaturi universale. Pentru el, nu există particularităţi, ci doar principii de viaţă ridicate la rangul de valori universale. Astfel, nu se întârzie la serviciu, nu se fac concedieri, nu se fac compromisuri pentru a ţine un client etc. El ştie doar ce se face, în orice situaţie şi în orice context. Aplecarea pentru a înţelege particularitatea unei situaţii ar însemna să deţină şi să pună în aplicare o inteligenţă flexibilă, proces în cursul căruia ideile sale ar putea suferi modificări, ceea ce este ultimul lucru pe care acest tip de vampir l-ar putea suporta.

Și nu în ultimul rând, expertul călău: Acest tip de expert este des întâlnit în relații familiale strânse, în care influența lui este sufocantă și greu de gestionat pe termen lung. De obicei aflat în poziție de putere față de ceilalți membri ai grupului, acest expert se folosește de statutul său în  cadrul grupului pentru a transmite tuturor mesajul: eu știu mai bine decât voi, și trebuie să primesc ascultare! Nu vreau să dau mai multe exemple aici, se regăsește fiecare în acest rol, dacă îl joacă, sau poate identifica un membru apropiat al familiei sale.

Cum se simte victima și cine sunt victimele?

În relație cu un vampir expert, te simți neascultat, ignorat, supus, insignifiant, blocat. Nu există comunicare reală și nici o relație autentică cu el, care își apără părerile blocând contra-opiniile care îl pot ataca.

Pe de altă parte, acest vampir nu ar putea exista dacă nu ar exista persoane care să îi cadă victime, care să fie influențate negativ de el. Căci, dacă toți oamenii ar fi puternici și convinși de propriile lor păreri, pe cine ar mai incomoda un vampir patetic, care le știe pe toate? În cel mai rău caz, acesta ar rămâne singur și nu ar mai avea cui să îi împărtășească părerile sale despre lume și viață.

Dacă te lași atacat de un vampir expert, înseamnă că nu ești atât de sigur de părerile tale și că uneori te îndoiești de tine. Vampirii au o mare influență mai ales atunci când ne aflăm în situații stresante, pentru că identifică în noi îndoiala (chiar și vinovăția) și ne-o amplifică. Pe de altă parte, noi singuri îi oferim vampirului această putere de a ne sabota, pentru că o lăsăm să se manifeste ca un expert în viața noastră, căci în special oamenii sensibili si reflexivi, care se îndoiesc de deciziile lor, le cad în plasă, cu atât mai mult cu cât vampirii-expert au numai convingeri, nu și dubii.

Cum ne apărăm?

Într-adevăr, acesta este genul de om care poate cauza destule probleme oamenilor...normali din jurul lui. În primul rând, să căutăm să aflăm părerea doar a acelor oameni în al cărui sfat credem, nu a tuturor celor care cred că au un cuvânt de spus. Apoi, să nu ne lăsăm influențați de oamenii care au o părere despre tot ce există și să fim atât de politicoși încât să îi ascultăm fără reacție, doar în virtutea unui statut superior real sau auto-asumat. Doar dându-i noi jos de pe piedestalul pe care s-au urcat singuri ne putem ține la distanță de cei care ne influențează viața, cel mai adesea în mod negativ, doar pentru că noi suntem suficient de nesiguri pe ea.