AGEPI a lansat o hartă online a produselor tradiționale

  • 25 sept. 2019, 14:07
  • 1 014

Producătorii de produse tradiţionale și cetățenii din Republica Moldova au acum la dispoziţie o platformă online unde pot scoate din anonimat produsele autentice. Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a lansat Harta produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică Protejată (IGP), Denumire de Origine Protejată (DOP) și Specialitate Tradițională Garantată (STG).

Harta prezintă cele 10 produse moldovenești cu IGP și DOP: Ceai de Zăbriceni, dulceață din petale de trandafir de Călărași, Brânza de Popeasca, rachiul de caise de Nimoreni, divinul, vinurile Codru, Valul lui Traian, Ciumai, Românești și Ștefan Vodă. Tot pe platforma online sunt afișate potențialele produse tradiționale care pot obține certificare IGP, DOP sau STG.

Șeful Direcției mărci și design industrial, Simion Levițchi, a spus că harta va fi dezvoltată, îndemnând producătorii locali, funcționarii publici din mediul rural, dar și cetățenii, care cunosc produse autentice moldovenești, să informeze AGEPI despre acestea.

„Harta va fi dezvoltată. Înregistrați-vă pe pagina online a Hărții, completați un formular și transmiteți informația despre un anumit produs. AGEPI vă poate consulta. Îndemn producătorii locali, meșterii populari, administrația locală etc., care știu foarte bine ce fel de produse au în localitate, să vină cu aportul lor în devoltarea acestei hărți”, a precizat Simion Levițchi. AGEPI intenționează să elaboreze și o aplicație mobilă cu harta produselor tradiționale moldovenești.