Adriana Ababii, tânăra care a reușit să devină medic rezident în Franța

  • 21 dec. 2017, 12:44
  • 677

Adriana Ababii, în vârstă de 27 de ani, este medic rezident în Franța, momentan stabilită în orașul Tours. Și-a făcut studiile în medicină în România, apoi a decis să vină în Franța. A ales să se facă medic, pentru că este o meserie nobilă, o meserie care este în slujba oamenilor, o meserie menită să salveze vieți.

În interviul pe care Adriana Ababii l-a oferit blogului elenarobu.md, tânăra povestește cum este sistemul medical francez și de ce nu își vede viitorul acasă.

”Totul, dar absolut totul, este gândit și organizat până în cele mai mici detalii. Datele pacienților sunt informatizate și poți avea acces instantaneu la tot istoricul internărilor și consultațiilor acestora. Serverul sau aplicația unde introduci toate aceste date este unul foarte inteligent și este structurat în așa fel, încât să nu omiți niciun element-cheie din îngrijirea pacienților. Atunci când vrei să prescrii un medicament și nu cunoști posologia, adică modul în care trebuie administrate medicamentele, efectele adverse sau interacțiunea cu alte medicamente, poți avea acces la o mare bază de date farmacologice, la nivel național, care se numește Vidal. Mai mult, această bază de date se actualizează aproape săptămânal și o poți accesa chiar și de pe telefonul mobil”, povestește Adriana Ababii.

Care sunt facilitățile de care se bucură medicii rezidenți în Franța, cum sunt dodate spitalele, dar și când de mare este legătura între ceea ce mâncăm și starea noastră de sănătătate aflați din interviul Adrianei Ababii pentru blogul elenarobu.md.