Acest job eu o să-l cuceresc din 3 încercări! Cât de mult tinerii cred în propriile forțe când este vorba de angajare?

  • 14 dec. 2017, 10:32
  • 563

Tinerii cred că vor reuși să se angajeze din 1-2 încercări și speră că pentru aceasta nu vor pierde mai mult de două săptămâni. Interesant, care tineri sunt mai încrezători în propriile forțe? Să vedem ce ne prezintă cifrele.

Numărul de încercări până la angajare

Cea mai mare cotă a tinerilor – 42%, este de părere că vor fi acceptați la primul, maximum la al doilea job. Fiecare al treilea consideră că pentru angajare va fi nevoie de vreo 3-4 încercări. Bărbații sunt mai siguri pe sine (45% cred în 1-2 încercări, față de 39% la femei). Cei mai încrezători în propriile forțe sunt tinerii care la moment lucrează. Cei mai puțin siguri pe sine sunt tinerii care nu lucrează și nu învață. Oare poate fi faptul că anume aceasta și îi face să nu creadă în propriile forțe?  

Probabil, angajarea în timpul studiilor poate fi cea mai bună soluție la acest capitol – nefiind încă moral ”obligați” să lucreze, tinerii sunt mai puțin stresați – dacă nu le reușește angajarea, nu e o problemă, dedică mai mult timp studiilor. La rândul său, obținerea diplomei trece angajare din categoria lucrurilor ”nice to have” în categoria ”must have” și fiecare eșec îi descurajează.

Cât timp trebuie să treacă până la angajare?

Mai mult de jumătate dintre tineri crede că ei se vor încadra în două săptămâni. O cincime este de părere că pentru aceasta ar putea avea nevoie de o lună. Este interesant că răspunsurile tinerilor din sate nu diferă de la răspunsurile tinerilor din orașe. Altă observație interesantă ține de faptul că acele persoane care cred că vor avea nevoie de o lună pentru angajare au așteptări salariale mai mici decât acei care cred că se vor angaja din primele săptămâni: 4500 MDL (la tineri care au indicat un termen de 2 luni), față de 4750 MDL (au indicat 1 lună) și 5000 MDL (am menționat un termen mai mic). 

Tinerii sunt optimiști atunci când gândesc despre angajare. Cu toate că merită de relatat că există și acei tineri care tind să creadă că vor trece luni de zile până își vor găsi ceva de lucru. Fie că au încercat deja și nu le reușește, fie că tind să creadă în zvonuri că în Moldova nu-ți poți găsi de lucru. Însă noi, la Magenta, mereu auzim ofurile antreprenorilor care nu-și găsesc angajații.

Care ar fi sfatul pentru managerul HR în baza acestor informații? Dacă începeți negocierile salariale cu cel puțin 4000 MDL, sunt șanse mari că tânărul nu va mai căuta un alt job, pentru că răbdarea tinerilor în căutarea jobului este limitată – ei ar prefera să nu acorde mult timp pentru aceasta.

Acest studiu a fost realizat de Magenta Consulting în parteneriat cu METRO Cash&Carry Moldova și Efes Vitanta Moldova Brewery.

Metodologie: Rezultatele cercetării sunt reprezentative la nivel național în rândul populației de 18-25 de ani, cu o marjă de eroare de +/- 4.8%, la un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost realizat pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial pe 409 respondenți. Datele au fost colectate în perioada 9 - 18 iulie 2017 la telefon, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).