A fost ales cel mai bun inventator din Republica Moldova

  • 22 nov. 2017, 9:52
  • 943

Câştigătorul premiului Guvernului Republicii Moldova “Inventator remarcabil” a devenit renumitul chimist Victor Covaliov – doctor, conferenţiar universitar la Facultatea de Chimie şi Tehnologie Chimică a Universităţii de Stat din Moldova. El a fost apreciat pentru ciclul de invenţii în domeniul ecologiei. Laureatul se va învrednici de un premiu în valoare de 10 mii de lei.

Cel mai remarcabil inventator a fost selectat de către juriul Expoziţiei Internaţionale Specializate "Infoinvent". Evenimentul s-a desfășurat în perioada 15-18 noiembrie și a fost organizat de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și CIE "Moldexpo" și cu susținerea Oficiului European de Brevete (OEB).

La cea de-a XV-a ediţie, au participat aproape 100 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc, Indonezia etc.

Victor Covaliov este unul dintre cei mai activi şi renumiţi inventatori din Republica Moldova. Până în prezent, el a depus la AGEPI cele mai multe cereri de brevetare a invențiilor – 269. Multe dintre invenții țin de domeniul ecologiei, pentru asta fiind numit în revistele internaționale de specialitate „inventatorul tehnologiilor verzi şi gardian al purităţii”. Pe locul doi în acest top se află fiica laureatului premiului Guvernului “Inventator remarcabil”, Olga Covaliova, care a depus la AGEPI 266 cereri de brevetare a invențiilor.

Elaborările şi tehnologiile lui Victor Covaliov sunt menţionate cu cele mai înalte premii a Saloanelor de invenţii desfăşurate în ţări precum Ungaria,  Elveţia, Bulgaria, Belgia, Germania, Rusia, Ucraina, România, Polonia şi , desigur, Republica Moldova. În 2015, Victor Covaliov a obținut Premiul National Energy Globe Republica Moldova, pentru proiectul „Producerea Biogazului din biomasa deşeurilor agroindustriale”.