68% dintre moldoveni cred că tinerii nu au un viitor în R. Moldova

  • 29 iul. 2019, 11:23
  • 692
  • 2

Majoritatea covârșitoare a moldovenilor consideră că tânăra generație nu are o perspectivă în R. Moldova. O arată rezultatele unui sondaj realizat de IRI la începutul acestei veri, pe un eșantion de peste 1.200 de oameni.

Datele sondajului arată că la nivelul întregii țări moldovenii sunt mai pesimiști. Astfel, 68% din respondenții la nivelul întregii țări au spus că tinerii nu au viitor în R. Moldova. La Chișinău procentul a fost mai mic - 59% s-au arătat încrezători că viitorul nu le aduce nimic tinerilor. De notat că la sondaj, în mare parte, au participat persoane trecute de 50 de ani, iar cei de 30-49 de ani au constituit cca 30% dintre respondenți. Tinerii de 18-29 de ani au fost parte din 20% din eșantion.

Sondajul a comparat răspunsurile la aceeași întrebare adresată din februarie 2018 și până acum. Într-un an, moldovenii au devenit cu 6% mai optimiști cu privire la viitorul tinerilor.

Între timp, tinerii rămân cea mai pasivă categorie de votanți. Întrebați dacă vor ieși la urne la alegerile locale, 56% de tineri au declarat cu fermitate că vor vota, spre deosebire de 67% de moldoveni trecuți de 50 de ani. 


Un sondaj la nivel național al Republicii Moldova a fost realizat de Centrul Internațional de Cercetări al Institutului Republican Internațional (IRI). 

Datele au fost colectate pe întreg teritoriul Republicii Moldova (cu excepția Transnistriei) în perioada 8 mai - 10 iunie 2019. Eșantionul principal a fost format din 1.243 de rezidenți permanenți ai Moldovei cu vârsta de 18 ani și peste.

Studiul a fost finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.