6 greșeli pe care le fac tinerii la interviul de angajare

  • 15 nov. 2016, 16:57
  • 782

Tinerii care doresc să evolueze în carieră, studenți, absolvenți sau persoane cu câțiva ani de experiență de muncă, sunt, în mare parte, inteligenți, creativi și se adaptează ușor noilor condiții de lucru. Acestea sunt părțile bune. Acestea vin, însă, la pachet cu anumite greșeli pe care mulți dintre ei le fac și care ajung să-i coste poate chiar jobul mult visat.

Iată unele dintre ele:

1. Prezentarea unui CV de trei pagini dacă nu ai niciun fel de experiență. Niciunui angajator nu îi place să fie mințit. Companiile preferă să știe de la bun început ce experiență ai. Nu-ți fă griji dacă CV-ul tău nu este suficient de plin, ci concentrează-te mai degrabă să te prezinți cât mai dornic să începi munca și dispus să te adaptezi cât mai repede și să înveți cât mai multe la noul job.

2. Lipsa entuziasmului. Unele persoane sunt de părere că, dacă în timpul interviului se comportă mai rece și mai distant, vor insufla mai multă autoritate. Sau că, dacă răspund monosilabic, fac o impresie bună. Realitatea este că persoana care te intervievează vrea să se convingă de faptul că îți dorești într-adevăr să obții jobul, că ești o persoană potrivită să lucrezi în companie și că ești cu adevărat entuziasmată.

3. Încearcă să impresioneze angajatorul printr-o creativitate exagerată. Companiile caută persoane creative, însă asta nu înseamnă nici pe departe ciudate sau excentrice. Orice ai face la interviu sau oricum te-ai prezenta în CV, gândește-te că, în primul rând, trebuie să câștigi încrederea persoanelor cărora li te adresezi.

4. Insistă asupra „obiectivelor” din carieră și fac acest lucru folosind, de regulă, clișee. Acest lucru nu te ajută cu nimic. Persoanele care te intervievează vor să vadă o prezentare simplă a educației tale și a experienței de lucru. Și mai vor să știe ce alte capacități și abilități ai care te-ar putea ajuta să ai succes la noul job.

5. Încearcă să-și negocieze salariul de la primul interviu. Nu uita că angajarea este un întreg proces care se desfășoară în mai multe etape. Chiar dacă ai fost chemat la primul interviu,asta nu înseamnă că vei fi și angajat. Dacă te gândești la faptul că nu vrei să pierzi timpul cu o ofertă care nu te mulțumește, gândește-te că și reprezentanții companiei alocă timp special pentru discuția cu tine. Are sens să-ți negociezi leafa abia după ce ai trecut de mai multe etape de selecție.

6. Îmbrăcămintea nepotrivită. Un tricou cu rockeri, în cazul băieților, sau o fustă prea scurtă, în cazul fetelor, nu te vor ajuta să-ți creezi imaginea pe care ți-o dorești, de persoană serioasă, comunicativă, implicată în jobul său. Dacă ai dubii în legătură cu hainele pe care să le porți la interviu, te poți baza de acum înainte pe faptul că o cămașă este soluția salvatoare în aceste situații.