5 rezoluții pentru o carieră de succes în 2019

  • 4 ian. 2019, 16:44
  • 639

Nu e o surpriză pentru nimeni faptul că toți ne dorim un job mai bun: mai bine bine plătit, cu șefi toleranți, cât mai puțin stres și colegi capabili și prietenoși. Doar că, în căutările noastre, tot timpul e despre job, colegi, companie sau manager și de prea puține ori despre ceea ce facem noi ca să atragem anumite lucruri asupra noastră. Dar pentru o carieră de succes în 2019, e necesar să fim prezenți și conștienți de atitudinea și acțiunile noastre înainte de a cere mai multe de la jobul nostru.

Da, există nedreptăți la orice loc de muncă, fie că vorbim de un coleg promovat înaintea ta pe prea puține merite, fie că vorbim de un manager care pleacă de la muncă în mijlocul zilei. Doar că astea nu sunt motive adevărate ca să pleci și tu mai devreme acasă sau ca să nu-ți face treaba cum trebuie. Sunt doar scuze care nu îți permit să evoluezi în carieră. De aceea, înainte de a avea tot mai multe așteptări de la compania pentru care lucrezi, e important să te întrebi dacă tu ești un profesionist adevărat, cel puțin dacă îți dorești o carieră de succes în 2019.

Învață ceva nou înainte de a cere o promovare

Dacă CV-ul tău nu s-a schimbat în niciun fel, în afara unor ani în plus de experiență, atunci e timpul să dobândești skill-uri noi care să te ajute să evoluezi pe plan profesional. Apoi, dacă actuala ta organizație refuză să-ți ofere promovarea meritată, cu siguranță există alte companii dornice să primească în echipa lor o persoană cu abilitățile și cunoștințele tale recent dobândite.

Oferă-te să coordonezi proiecte mici dacă visezi la un job în management

Ți-ai pus ochii pe o poziție de manager? Atunci demonstrează-le colegilor și șefilor că ești capabil să coordonezi un proiect și să-ți asumi atât laudele, cât și eventualele eșecuri.

Ajută-ți colegii înainte de a le cere ajutorul

Sigur ai spus, gândit sau cel puțin auzit fraza „Nu e treaba mea” măcar o dată în viața asta și e normal să te ferești sau să existe oameni care se feresc din a face munca altora doar pentru că li s-a cerut ajutorul. Doar că tu nu te mai poți număra printre ei. În primul rând, pentru că respectul și prietenia colegilor contează în carieră și, în al doilea rând, pentru că ajutorul lor, primit înapoi la momentul oportun, te poate ajuta să evoluezi pe plan profesional.

Învață să spui NU pentru o carieră de succes în 2019

Chiar dacă managerii nu vor să audă asta, uneori mai trebuie să și spui nu, spre exemplu atunci când deadline-urile sunt ridicole sau proiectele prea ample sau numeroase. Dar NU-ul tău trebuie să strategic. Propune proiecte alternative, termene-limită noi și alte soluții care să le demonstreze superiorilor tăi că ești capabil(ă) să iei decizii, dar și că gândești mai departe de propria ta încărcătură.

Nu mai sta peste program

Implicarea ta la job nu ar trebui să fie definită de numărul de ore pe care le petreci acolo. Da, atunci când stai peste program, lucrezi mai mult și ești practic o resursă mai productivă pentru companie, dar pe termen lung îți afectezi șansele în carieră pentru că riști să te epuizezi și să ajungi să-ți urăști jobul. Pleacă la timp de la job, ia-ți zilele de concediu și permite-i vieții tale personale să te inspire și la muncă!