4 lucruri pe care să le spui în loc de "nu ştiu"

  • 14 apr. 2017, 16:21
  • 987

Gândeşte-te la ultima dată când cineva te-a întrebat ceva, iar răspunsul tău a fost “nu ştiu”. Fie că ai zis asta că să scapi de o chestiune incomodă, fie ca să eviţi să spui adevărul sau pur şi simplu ca să te lase lumea în pace, această sintagma îţi poate dăuna la locul de muncă.

Specialiştii susţin că să răspunzi cu “nu ştiu” nu este o strategie de comunicare eficientă.

Iată cu ce ai putea înlocui această sintagma pentru ca imaginea ta la job să nu aibă de suferit, potrivit Business Insider:

1. “Voi afla”

Acest răspuns e perfect, căci demonstrează că te implici în conversaţie şi că vei asigura şi un follow-up. Dacă doar ridici din umeri şi mormăi un “nu ştiu” sictirit, nu doar că arăţi că nu ai habar despre ce e vorba, ci şi că nu ai de gând să depui nici măcar un minim efort pentru a găsi nişte informaţii. Tocmai de aceea e bine să asiguri interlocutorul tău că, chiar dacă nu ştii răspunsul acum, eşti dispus să îl descoperi.

2. “Am fix aceeaşi întrebare”

Nu e o ruşine să nu ştii răspunsul la o întrebare. E normal, căci nu avem cum să deţinem absolut toate informaţiile. Însă există situaţii în care nici măcar nu ştii unde să cauţi datele cerute. Dar dacă îi mărturiseşti interlocutorului că şi tu te întrebai acelaşi lucru, măcar vei crea o legătură cu el şi – de ce nu? - poate te va ajuta să găseşti răspunsul.
 
3. “Bănuiesc că...”

Din păcate, uneori tot ce poţi să “livrezi” e doar o simplă bănuiala. Dacă te aflii sub presiune şi ţi se cere un răspuns pe loc, tot ce poţi să faci e să formulezi o concluzie în baza informaţiilor pe care le ai la momentul respectiv. În astfel de cazuri, îţi poţi expune ipoteza sau poţi expune nişte idei, dar trebuie să menţionezi că nu ai putut face mai mult de-atât pentru că pur şi simplu nu ai informaţiile complete.

4. “De ce să nu îl/o întrebăm pe...?”

Dacă întrebarea nu se află în aria ta de competenţe, dar cunoşti un coleg sau o altă persoană care ar putea da un răspuns avizaat, cel mai bine ar fi să faci o recomandare. Tu îţi vei asuma că nu cunoşti răspunsul, dar vei demonstra că ai cunoscuţi care activează şi în alte domenii de activitate. De asemenea, e recomandat să propui să le oferi sprijinul de care au nevoie.