4 domenii în care se vor câștiga bani buni, în 2018

  • 26 ian. 2018, 16:00
  • 5 964
  • 6

Într-o perioadă caracterizată de schimbări de tot felul, există totuși și certitudini. În unele domenii, întreprinzătorii serioși vor face cu siguranță bani.

Șanse bune de câștig vor avea oamenii de afaceri experimentați, care știu specificul piețelor și cum să își folosească înțelept banii. Cu toate astea, loc va fi și pentru întreprinzătorii ambițioși, aflați la început de drum.  

Iată care sunt domeniile cu cel mai mare potențial de dezvoltare, în acest an:

     Imobiliarele

Marii dezvoltatori imobiliari din România și-au crescut afacerile în ultimii ani investind în special în construcția de locuințe, de spații de birouri și de centre comerciale. În consecință, parte dintre oamenii de afaceri care au investit în domeniu  susțin că dezvoltarea sectorului va fi cu adevărat stabilă abia atunci când statul va da în lucru mari proiecte de infrastructură.

Liviu Tudor, cel mai mare dezvoltator de spații de birouri din România, spunea, încă din 2014, că și segmentul pe care s-a impus poate crește încă spectaculos, în condițiile în care pe piață vor intra clienți noi.

Aceste cifre centralizate de compania americană de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield arată că doar în București existau 2,6 milioane de metri pătrați de birouri în al treilea trimestru din 2017. Cererea pentru astfel de spații crescuse deja puternic în cursul anului trecut, astfel că doar 8,5% din capacitate rămăsese neocupată. Și cum nevoia de spații de birouri e încă în creștere, de așteptat ar fi ca sectorul să își continue dezvoltarea în ritm accelerat.    

     Agricultura

Subvenționarea agriculturii românești a fost în ultimii ani din ce în ce mai consistentă. În consecință, fermele  – mai ales cele medii și mari – au putut investi în tehnologizare și au obținut randamente tot mai bune la hectar.

Performanțele remarcabile ale fermierilor români i-au impresionat până și pe nemți. Spre exemplu, celebrul producător de utilaje agricole Horsch a creat o ediție speciala a unei semănători numite „Lucian Buzdugan Edition”. Denumirea a fost aleasă pentru a omagia rezultate obținute în câmp de managerul Lucian Buzdugan de la ferma TCE Trei Brazi, din Insula Mare a Brăilei.

Potrivit unui studiu, mai sunt încă multe de făcut până când agricultura românească să ajungă la fel de performantă ca cea din Franța sau Spania.  Comasarea terenurilor trebuie să continue, iar micii fermierii trebuie și ei încurajați să crească. Una peste alta, însă, după un 2017 cu producții record la unele culturi mari, în domeniu se așteaptă o dezvoltare notabilă și în 2018.

     IT&C

Companiile din IT vor avea cheltuieli cu 15% mai mari în 2018, date fiind schimbările legislative și administrative de anul trecut. Această estimare aparține Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Cu toate acestea, asociația vorbește despre o „frânare” a creșterii industriei IT și nu despre o stopare a acesteia. Eforturile celor peste 110.000 de specialiști vor continua să aducă plus valoare economiei românești.

Industria IT a reprezentat în 2017 nu mai puțin de 6,2% din PIB, față de doar 5,5%, în anul precedent. Creșterea din IT a fost, în ultimii ani, unul dintre principalele motoare ale creșterii economiei românești. În consecință, cine investește deștept în IT are toate șansele să se dezvolte.

     HoReCa

Potrivit unui comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), doar pentru zilele de vacanță dedicate Revelionului 2017/2018 românii au  cheltuit 37 de milioane de euro. Suma este cu 11% mai mare decât cea câștigată de hoteluri, pensiuni și restaurante anul trecut, în  aceeași perioadă. Numărul de turiști a crescut și el cu 5,5%, cu toate că tarifele din stațiuni au fost mai mari decât la Revelionul 2016/2017.

Dezvoltarea sectorului HoReCa a fost vizibilă atât în Capitală cât și celelalte orașe cu peste 250.000 de locuitori, în 2017. A fost anul în care s-au deschis multe cafenele cu specific în preajma spațiilor de birouri, iar numărul francizelor a crescut.

Tendința se va păstra și în 2018, iar specializarea unităților mici va continua. Îl loc să vedem noi restaurante mari, mai degrabă vom asista la deschiderea multor unități mici, cum ar fi gogoșeriile, patiseriile și rulotele cu sendvișuri.