352 de accidente de muncă, înregistrate de la începutul anului

  • 19 nov. 2019, 15:01
  • 841

Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) a anunțat că de la începutul acestui an au fost comunicate 352 evenimente de accidentare a lucrătorilor în câmpul muncii, în urma cărora au avut de suferit 366 persoane, inclusiv 51 au decedat.

În baza informațiilor comunicate, inspectorii de muncă au cercetat:

23 accidente mortale, din care 10 accidente de muncă, 10 – în afara muncii și 3 accidente, care nu se încadrează în prevederile Regulamentului privind modul de cercetare a accidentelor de muncă, transmite Știri.md cu referire la Bizlaw.md.

20 accidente grave, din care 11 accidente de muncă, 7 – cu incapacitate temporară de muncă, 1 – în afara muncii și 1 accident, care nu se încadrează în prevederile Regulamentului privind modul de cercetare a accidentelor de muncă.

Inspectorii de muncă din autoritățile cu atribuții de control în domeniul siguranței ocupaționale au cercetat 12 accidente mortale și 9 grave, dintre care:

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor – 1 accident de muncă mortal și 6 accidente de muncă grave;

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței – 1 accident de muncă mortal;

Agenția Națională pentru Sănătate Publică – 1 accident mortal, care nu se încadrează în prevederile Regulamentului privind modul de cercetare a accidentelor de muncă;

Agenția Națională Transport Auto – 2 accidente de muncă mortale (inclusiv 1 colectiv);

Agenția pentru Supraveghere Tehnică – 4 accidente de muncă mortale și 3 mortale în afara muncii, 2 accidente de muncă grave și 1 grav în afara muncii.

De asemenea, de către comisiile întreprinderilor au fost cercetate 266 de cazuri de accidentare cu incapacitate temporară de muncă, în urma cărora au avut de suferit 274 persoane.

La sfârșitul lunii octombrie se aflau în proces de cercetare 20 cazuri de accidentare, din care 16 accidente cu caracter mortal, în care și-au pierdut viața 16 persoane și 4 – grave, în care au avut de suferit 6 persoane. Acestea au fost repartizate spre cercetare:

Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor – 4 mortale, 2 grave;

Agenției Naționale pentru Sănătate Publică – 2 mortale;

Agenției Naționale Transport Auto – 3 mortale;

Agenției pentru Supraveghere Tehnică – 6 mortale, 2 – grave;

Inspectoratului pentru Protecția Mediului – 1 mortal.

Amintim că, din 16 iunie, cercetarea accidentelor de muncă a devenit atribuție a autorităților competente în domeniul siguranței ocupaționale și se efectuează de către inspectorii de muncă cu atribuții în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul acestor autorități.