3 lucruri pe care să nu le faci la locul de muncă

  • 28 mar. 2017, 16:12
  • 922

Una dintre cele mai mari temeri ale omului este teama de respingere. Iar una dintre cele mai neplacute experiente care alimenteaza aceasta frica este cea de a fi respins sau evitat de oamenii cu care colaborezi. Exista limite care trebuie respectate si nu pot fi depasite fara acordul interlocutorului.

Chiar daca nu ne dam seama, uneori aducem in sfera colegialitatii particularitati comportamentale care se potrivesc mai degraba intr-un cadru  intim. Din nefericire, chiar daca nu intentionam sa sufocam oamenii sau sadevenim antagonistii voiei bune, uneori pierdem controlul actiunilor noastre.

Pentru a relationa armonios cu colectivul in care lucrezi evita aceste 3 lucruri pe care sa nu le faci la locul de munca:

1. Ii ranesti emotional pe ceilalti

Indiscutabil, exista oameni care apasa prea multe butoane in acelasi timp. Cu toate acestea nu este o idee buna sa te lasi purtat de emotie, mai ales cand aceasta implica violenta. Fiecare actiune genereaza o reactiune. Daca persoana mustrata are de-asemenea o reactie emotionala puternica precum plansul tu o sa fii persoana negativa. Indiferent cat de tare merita persoana respectiva sa fie mustrata incearca sa te controlezi: nu exploda . O persoana care explodeaza este vazuta ca fiind instabila emotional. Din nefericire cand punem problema instabilitatii emotionale, ridicam si intrebari legate de incredere – mai ales in legatura cu proiectele importante si stresante.

2. Vorbesti mult prea mult despre lucruri intime

Adeseori cand punem problema increderii reciproce apare si intrebarea ” Cine incepe sa povesteasca?”. Este chiar recomandat sa impartasim lucruri care tin de noi si trecutul nostru, dar cu limita.

Uneori tindem sa ramanem prinsi in poveste si nu ne dam seama cand intrecem limita pe care o  impun ceilalti. In astfel de situatii este posibil sa facem interlocutorul sa se simta pus in pozitia unui jurnal. Nimeni nu ar fi magulit de o astfel de reductie, mai ales cand este fara acordul lui.

Incearca sa intelegi comportamentul si semnalele pe care ti le dau interlocutorii tai, astfel vei stii cand si de cine te poti apropia.

3. Nu pui destule intrebari

Chiar daca esti un bun ascultator sau chiar daca ai o capacitate analitica foarte buna, asadar intelegi imediat subiectul discutiei nu te grabi sa raspunzi. Cand te grabesti sa vii cu un raspuns poti da senzatia ca fie nu esti interesat de subiect, fie asculti doar pentru a raspunde. Nici una dintre variante nu este o optiune magulitoare. Incearca sa pui intrebari relevante pentru subiect sau pentru persoana cu care vorbesti. In acest mod o sa ii arati interlocutorului tau ca iti pasa si te intereseaza subiectul.