3 elemente care îți afectează lipsa de concentrare și pe care le ignori

  • 10 oct. 2017, 9:03
  • 777

Creierul nostru lucrează în moduri neașteptate și aspecte pe care nici nu le bănuiai îi pot răpi puterea de concentrare. 

În fiecare zi îți începi ziua bine organizat și hotărât să te concentrezi și să pleci la fix de la birou, dar pe parcursul zilei puterea ta de concentrare te sabotează și ajungi la jumătatea zilei să realizezi că nu ai făcut mai nimic. Unde e problema? Iată câteva posibile explicații: 

1. Cel mai important element pe care îl ignori

Unul dintre cele mai importante elemente care se răsfrâng asupra puterii tale de concentrare este lumina din spațiul de lucru. Dacă suferi adesea și de migrene, poți fi sigur că lumina în biroul în care lucrezi poate fi îmbunătățită, deoarece durerile de cap sunt un prim semn că acuitatea ta vizuală a scăzut. 

Dincolo de lumina naturală, extrem de important este iluminatul artificial. Lumina artificială la birou ar trebui să fie compusă dintr-o sursă de lumină din tavan, una la nivelul biroului (lampa de birou) și iluminarea direcționată, sub forma unor astfel de proiectoare, care creează un efect de lumină naturală. O mică ajustare la nivelul luminii poate face adevărate minuni pentru puterea de concentrare, iar dacă poți controla acest aspect, ar trebui să fie printre primele pe care să le ajustezi. 

2. Greu de ocolit și aproape mereu responsabile de prelungirea programului de lucru

Birourile moderne, în spațiu deschis, sau acele nișe numite cubicles, ajută când vine vorba despre comunicare, însă sunt un mare dușman al puterii de concentrare. Zumzăitul, discuțiile dintre colegii din jur sau simplul fapt că o colegă te întrerupe din treabă cu o chestiune legată de job sunt în măsură să îți afecteze ritmul de lucru și puterea de concentrare. 

Întreruperile frecvente și gălăgia din jur sunt greu de ocolit, însă nu imposibil. Sălile individuale create pentru cei care își doresc mai multă liniște, dar și implementarea unor reguli care să determine folosirea e-mailului când există solicitări, ar putea ajuta. 

3. Drumul până la serviciu îți poate distruge startul în fiecare zi 

Bucureștiul este, în mod oficial, orașul european cu cele mai mari probleme de trafic. Capitala și cel mai important oraș din punct de vedere economic din țara noastră a fost clasată pe primul loc în topul cu cel mai prost trafic din Europa, iar acest lucru ne afectează tuturor celor care lucrăm aici puterea de concentrare. 

Zeci de minute petrecute în mașină în coloanele de mașini, așteptând la semafor, în claxoane, țipete și miros de gaze de eșapament se reflectă în puterea ta de concentrare. Practic, ajungi la birou deja obosit, stresat și iritat. Numeroase studii vorbesc despre eficiență în raport cu durata drumului până la serviciu. Cu cât mai mult timp petrecem pe drum, cu atât mai puțin eficienți suntem la birou. Alegerea mijloacelor de transport în comun în detrimentul mașinii sau a mijloacelor de transport alternative - trotinetă electrică, bicicletă etc. - te-ar putea ajuta să ajungi la birou mai puțin stresat și să poți începe ziua în forță. 

Potrivit unui studiu Ernst & Young, 70% dintre angajații și 86% dintre managerii români lucrează ore suplimentare. Desigur, este posibil ca aceste ore suplimentare să fie provocate de o listă prea lungă de îndatoriri, dar, cu siguranță, și o reglare a aspectelor amintite mai sus poate aduce o îmbunătățire în ceea ce privește eficiența.