13 greşeli pe care le faci din momentul în care te trezeşti

  • 16 ian. 2017, 16:00
  • 825

Dacă rutina ta zilnică ar fi un proiect pentru facultate, cel mai probabil profesorul ar face o mulţime de corecturi cu pixul roşu. 

Unele obiceiuri ne „omoară” productivitatea fără să ne dăm seama. Vestea bună este că pentru a corecta aceste erori trebuie doar să facem nişte mici schimbări, potrivit Business Insider.

Iată care sunt lucrurile pe care le facem în timpul zilei care ne împiedică să fim cea mai bună versiune a noastră:

6:30 – Dai snooze la alarmă

E foarte bine să mai dormi câteva minute dimineaţa, nu-i aşa? Ei bine, expertul Timothy Morganthaler, care studiază efectele care le are somnul asupra productivităţii, arată ca nu e indicat să apeşi dimineaţa butonul de snooze. De ce? Dacă reuşeşti să adormi profund după ce sună alarmă şi te trezeşti de tot după câteva minute, atunci vei fi morocănos toată ziua. Cel mai bine este să-ţi dai seama de câte ore de somn ai nevoie şi să îţi faci un program de odihnă adecvat nevoilor tale. Astfel te vei trezi imediat ce sună alarmă si vei fi gata de muncă fără să mai simţi nevoie sa apeşi pe butonul de amânare.

7:00 – Îţi verifici email-ul imediat ce te trezeşti

Cel mai probabil, telefonul e lângă tine chiar şi când dormi. Fie că e pe noptieră sau sub pernă, atunci când te trezeşti tentaţia de a verifica notificările primite e mare. Dar  Julie Morgenstern, autoarea cărţii "Never Check Email in the Morning," susţine că nu trebuie să îţi verifici email-ul înainte să te dai jos din pat. Ea recomandă să treci prin lista de mesaje primite abia după o oră după ce te-ai trezit. Nu de alta, dar nu vrei să-ţi strici ziua încă de la prima oră.

7:45 – Bei cafeaua în timp ce te pregăteşti pentru muncă

Dacă ai impresia că nu funcţionezi cum trebuie fără să-ţi bei cafeaua de dimineaţă... mai gândeşte-te . Corpul tău produce o cantitate mare de cortizon, hormonul stresului, care ajustează nivelul energiei, între orele 8:00 si 9:00. Aşa că cea mai bună oră pentru a servi "licoarea neagră" este de la 9:30 încolo.

8:00 – Nu iei micul dejun

Nu degeaba se spune că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei. E recomandat să mănânci dimineaţa pentru că acest lucru accelerează metabolismul şi aduce zahărul din sânge la un nivel normal. Aşa te vei putea concentra mai bine şi vei fi mai productiv în restul zilei.

9:45 – Întârzii la muncă

Şefii au tendinţa de a-i percepe pe angajaţii care întârzie în mod regulat ca fiind mai puţin conştiincioşi, chiar dacă ei pleacă mai târziu de la job, potrivit unui studiu.

9:50 – Faci sarcinile uşoare prima dată

Ai ajuns la birou, te-ai aşezat pe scaun şi nu ştii de ce să te apuci? Cel mai bine ar fi să începi cu task-urile dificile, de care scapi mai repede. În plus, pe parcursul zilei pot apărea lucruri neplanificate, aşa că nu vrei să ai încă o bătaie de cap.

11:00 – Încerci să îţi goleşti inboxul

Laura Vanderkam, expert in gestionarea timpului, susţine că în prima parte a zilei e indicat să răspunzi doar la mailurile cu adevărat importante. Gândeşte-te că timpul tău e preţios!

12:30 – Mănânci prânzul pe birou

Pe lângă faptul că nu e foarte igienic să mănânci pe birou, prânzul poate fi un motiv perfect pentru socializare. Mergi la masă cu colegii şi bucură-te d eoamenii pe care îi ai în preajma ta, căci apoi te vei întoarce la birou şi te ve îngropa în muncă.

13:30 – Asculţi muzică în timp ce munceşti

Poate ai impresia că eşti mai productiv dacă asculţi muzică în timp ce munceşti, însă studiile arată contrariul. Se pare că creierul nostru se lasă păcălit de versuri şi nu funcţioneză la capacitate maximă. În fapt, expertul în neuroştiinţe Daniel Levitin susţine că  e indicat să asculţi muzică cu 10-15 minute înainte să te apuci de o treabă care necesită să te concentrezi la maximum, căci te vei relaxa şi te vei binedispune.

17:30 – Nu mergi la sală

După o zi grea la muncă parcă nu-ţi mai vine să mergi la sală sau să faci mişcare. Însă adevărul este că exerciţiile fizice au numeroase beneficii, iar odată ce apuci să depui efort, vei uita de toate motivele pentru care ai vrut iniţiali să sari peste antrenamente.

20:30 - Iai cina prea târziu

O cină târzie îţi poate afecta calitatea somnului si te îmăpiedică să-ţi menţii silueta.

21:00 – Verifici conturile de social media în fiecare noapte

Tot mai multe studii arată că dacă ne uităm pe Facebook sau Instagram seara avem toate şansele să ne băgăm la somn îmbufnaţi, mai ales dacă prietenii noştri postează fotografii din vacanţe pe care tu nu ţi le permiţi.

23:00 – Verifici mailul înainte de culcare

Fie că e vorba de telefon, tabletă sau laptop, ar fi indicat să nu le foloşeşti înainte de culcare, căci calitatea somnului poate fi afectată. Adică îţi va fi mai greu să adormi, de exemplu.