101 de afaceri noi, gestionate de femei vor beneficia de granturi

  • 15 dec. 2018, 11:23
  • 1 170

101 femei de afaceri din Republica Moldova vor beneficia de finanțare nerambursabilă prin intermediul Programului guvernamental „Femei în afaceri”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Femeile de afaceri vor accesa granturi în valoare de peste 14,2 milioane de lei, ceea ce va stimula investiții directe în economie în sumă totală de 23 de milioane de lei și crearea a 385 locuri noi de muncă.

Proiectele investiționale au fost aprobate la 14 decembrie, de către Comitetul de supraveghere a Programului, format din reprezentanți ai instituțiilor de stat, donatori, companii private și asociații de business.

Iulia Costin, Secretar general de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii a menționat că acest Program oferă femeilor șansa de a-și pune în aplicare ideile, iar întreprinderile gestionate de femei, în cea mai mare parte, sunt prospere și  durabile. „Ministerul Economiei și Infrastructurii susține programele implementate de ODIMM și inițiativele de implicare a femeilor în activitatea economică. Programul vine să contribuie la  reducerea șomajului printre femei și la implicarea lor mai activă în dezvoltarea țării”, a subliniat Iulia Costin, Secretar general de stat, MEI.

Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM a declarat că dezvoltarea antreprenoriatului feminin este o prioritate pentru ODIMM. “Prin cea de a doua componentă a Programului Femei în Afaceri antreprenoarele pot accesa finanțare nerambursabilă pentru dezvoltarea afacerii în valoare maximă de 165.000 lei/beneficiar. Granturile pot fi utilizate pentru achiziționarea articolelor de investiții și servicii de dezvoltare a afacerii. Astăzi oferim celor 101 antreprenoare posibilitatea de a porni și desfășura o afacere de succes. Încurajez femeile care nu au reușit să aplice la cel de al doilea apel de proiecte în cadrul Programului să aplice la următoarele două”, a precizat Petru Gurgurov.

Finanțarea companiilor gestionate de femei va menține circa 263 locuri de muncă existente (84% pentru femei, 61% - tineri cu vârsta de până la 35 ani) și crearea a 385 locuri noi de muncă (dintre care 81% destinate femeilor și 65% - tinerilor).

Circa 63% dintre proiectele investiționale aprobate astăzi sunt din industria prelucrătoare (confecții, articole din textile cu pictură manual; meșteșugărit; prelucrarea produselor lactate, fabricarea pâini și produse din patiserie, producerea mierii cremă, uscarea fructelor; brichete din biomasă). Alte 29% vor presta servicii (design, servicii educaționale pentru copii, producție cinematografică, IT, servicii veterinare, publicitate, contabilitate, asistență medicală, etc.). Restul 27% dintre antreprenoare planifică să investească în agricultură (cultivarea florilor în ghiveci și a pomușoarelor; creșterea gâștelor pentru puf și pene, ovinelor, taurinelor și caprinelor; apicultură).

Majoritatea beneficiarelor sunt din Centrul țării - 71 %, 15 % din Nord și respectiv 14 % din Sudul țării.  Cele mai active aplicante la Program sunt din Chișinău, Anenii Noi, Ialoveni, Orhei, Sângerei și UTA Găgăuzia.

Până în prezent au fost desfășurate 2 apeluri de proiecte în cadrul cărora au fost selectate pentru subvenționare în total 201 proiecte investiționale. În perioada următoare va fi lansat al treilea apel de proiecte. La concurs pot aplica întreprinderile înregistrate de la 0 la 24 luni, gestionate de femei.

Programul-pilot „Femei în Afaceri” este gestionat de către ODIMM și are o durată de implementare de 3 ani. Această inițiativă guvernamentală are drept obiectiv promovarea abilității economice și sociale a femeilor din zonele rurale. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene.