Veniturile moldovenilor nu s-au schimbat, deşi salariile au crescut

  • 18 dec. 2017, 14:19
  • 643

Venitul disponibil al fiecărui cetăţean al ţării în trimestrul III al anului 2017 constituie 2224 de lei lunar. Cifra este oferită de Biroului Național de Statistică. Cu tote că venitul mediu este în creștere cu circa 7% față de perioadă similară a anului 2016, în termeni reali, cu ajustarea la indicele preţurilor de consum, veniturile populaţiei practic nu s-au schimbat. 

Salariul rămâne cea mai importantă sursă de venit — 43,5% din veniturile totale disponibile, contribuţia acestora fiind în creştere faţă de trimestrul III 2016 cu 1,9%.

Prestaţiile sociale în trimestrul III al anului curent au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 25,8% sau cu 1,5 % mai mult fată de aceeaşi perioadă a anului precedent. Pentru populaţia rurală este caracteristică o pondere mai mare şi a prestaţiilor sociale, 26,7% comparativ cu 24,8% în mediul urban.

Activităţile pe cont propriu au generat 12,4% din veniturile populaţiei, 8% constituind veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 4,4% – veniturile din activitatea individuală non-agricolă.

Remitenţele rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor şi reprezintă 14,6% din totalul veniturilor, deşi contribuţia acestora a scăzut cu 1,5 % faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.Populaţia rurală este mai dependentă de transferurile din afara ţării (21,1%) comparativ cu cea urbană (8,3%).

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 555,7 lei mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural, unde cea mai importantă sursă de venit la fel este activitatea salarială (29,2%), însă contribuţia acesteia este de 2 ori mai mică decât în mediul urban.