Tichetele de masă pentru salariați ”vor trece”,din nou, prin Parlament

  • 15 sept. 2017, 9:19
  • 770

Șeful statului a respins documentul pentru că prevederile documentului ar crea riscul pereclitării activității agentului economic, pe motivul imobilizării surselor financiare ale acestuia. De aseamenea, președintele a mai precizat că tichetele de masă pe suport de hârtie creează premise pentru a nu duce evidența fiscală, iar recomandarea ar fi ca acest serviciu să fie aplicat prin intermediul cardurilor bancare sau a cardurilor de alimentare.

Documentul prevede oferirea tichetelor de masă pentru salariați, care vor fi eliberate de către angajator. Valoarea lor va fi de 45 de lei pentru o zi. Prevederile nu sunt obligatorii pentru angajatori, iar salariații vor primi bonuri de masă, doar dacă patronul va dori să le ofere. Cu tichetele de masă, angajații vor putea procura produse alimentare, iar utilizarea acestora pentru cumpărarea băuturilor alcoolice sau a țigărilor, va fi interzisă.

Tichetele nu vor putea fi schimbate pe bani, iar salariații nu vor primi rest din valoarea acestora. Banii pentru tichete nu vor fi impozitați, iar valoarea lor va fi indexată anual. Formula prin care a fost stabilită valoarea unui tichet de masă rezultă din valoarea coșului minim de consum. Numărul tichetelor, care vor fi transmise salariatului, va fi același cu numărul zilelor lucrate efectiv luna anterioară. De asemenea, bonurile de masă nu vor fi transmisibile, iar dreptul de a le utiliza va fi deținut exclusiv de salariat. Tichetul de masă va fi valabil în anul calendaristic în care a fost emis.

Bonurile de masă vor putea fi utilizate doar pentru a cumpăra produse alimentare, în societățile de alimentație publică (cantină, restaurant, bufet), super/hypermarket-uri și alte asemenea entități, care sunt în raporturi contractuale cu operatorii. În același timp, va fi interzis angajatorilor, la oferirea tichetelor de masă, să reducă salariul angajaților beneficiari de astfel de tichete.

În cazul în care proiectul va fi votat de către Parlament, șeful statului va fi obligat să promulge legea.