Serviciul Fiscal de Stat va organiza o loterie fiscală cu un fond de premii de 220 mii lei pe an

  • 21 feb. 2019, 11:13
  • 453

Serviciul Fiscal de Stat a prezentat pentru consultare publică un proiect de loterie fiscală. 

Loteria fiscală este o măsură care ajută la combaterea evaziunii fiscale prin reducerea plăților în numerar, transmite Infomarket.md.

O astfel de loterie este planificată pentru a atrage atenția cetățenilor asupra beneficiilor plăților fără numerar prin utilizarea cardurilor bancare, precum și pentru a asigura implicarea și creșterea responsabilității populației de a înregistra veniturile obținute din vânzarea de bunuri și furnizarea de servicii populației.

Experiența unor țări demonstrează eficiența acestor loterii și un impact pozitiv asupra dezvoltării plăților fără numerar și asupra reducerii economiei subterane.

Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani și care dețin un card bancar moldovenesc vor putea participa la loterie.

Condiţiile de participare sunt prin plata unor bunuri și servicii în plăți fără numerar. Suma minimă a unei tranzacții efectuate cu un card bancar în terminalele POS este de 50 lei.

Loteria se va desfășura trimestrial pe întreg teritoriul Moldovei, între 1 ianuarie și 31 decembrie. Se preconizează să se organizeze 4 premii în numerar (ianuarie-martie, aprilie-iunie, iulie-septembrie, octombrie-decembrie) și două tombole speciale pentru sărbătorile de Paște și în timpul sărbătorilor de iarnă.

La loterie nu va putea participa retragerile de numerar de pe un card bancar; operațiunile efectuate de nerezidenți ai Republicii Moldova; operațiunile efectuate de persoane fizice din Moldova în afara țării; tranzacții efectuate cu carduri bancare emise de bănci străine; suplinirea conturilor persoanelor fizice și juridice; plata pariurilor la cazino; plata pentru bunurile din magazinele online din Moldova.

În fiecare lună, până la a zecea zi, toate băncile din Moldova vor furniza Serviciului Fiscal informații despre participanții la loterie (cu data tranzacției, numărul cardului, moneda, banca emitentă, codul de autorizare a cardului, numărul tranzacției, datele terminale etc.).

Loteria va fi efectuată prin interimediul site-ului random.org în fiecare a treia joi a lunii următoare fiecărei runde a loteriei. La etapele 1-4 ale loteriei vor fi acordate 40 de premii în sumă de 1 mii lei, iar în cadrul emisiunilor speciale - 20 de premii de câte 1.5 mii lei fiecare.

Costul loteriei fiscale va fi de 220 mii lei pe an. Se preconizează că Ministerul Finanțelor va aloca anual fondurile pentru organizarea și desfășurarea loteriei fiscale. Consultarea proiectului se desfășoară până pe 28 februarie: particip.gov.md.