Schimbări în politica fiscală: Creșterea TVA ar afecta sectorul HoReCa

  • 24 iul. 2019, 15:41
  • 597

Gestionarii localurilor de agrement și ai restaurantelor sunt nemulțumiți de schimbările în politica fiscală, anunțate recent de către ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță.

Aceștia susțin că modificările vor avea efect negativ asupra consumatorului de rând, dar și asupra angajaților din acest sector și cheamă autoritățile la masa de discuții, transmite Știri.md cu referire la tvc.md

În urma ultimelor declarații ale Ministrului de Finanțe, Natalia Gavriliță, în special despre eliminarea cotei reduse de 10% TVA pentru sectorul HoReCa și revenirea la 20% TVA, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM ”MĂR” vine cu o poziție oficială.

Astfel, potrivit președintei Asociației, Aneta Zasavițchi, decizia de majorare a taxei pe valoare adăugată luată în ansamblu cu majorările promise la electricitate și gaz, va aduce efecte negative activității economice.

Aceste măsuri vor avea efect și mai grav asupra consumatorului de rând, dar și asupra angajaților din acest sector. ”Nu ni se pare corectă luarea unei astfel de decizii pripite fără un dialog cu mediul de afaceri din HoReCa. Mai mult, cota de 10% TVA pentru acest sector este în concordanță cu practicile Uniunii Europene”, notează președinta Asociației, Aneta Zasavițchi.

În acest sens, membrii Asociației Restaurantelor și a Localurilor de Agrement vin cu invitația de a iniția un dialog, o masă rotundă pe baza acestui subiect înainte de ratificarea acordului cu Fondul Monetar Internațional. ”Business-ul autohton nu merită sacrificat pentru creditări de scurtă durată”, se spune în adresarea, care a fost expediată către Ministerul de Finanțe.

Amintim că în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliţă a anunțat că de anul viitor, Guvernul Sandu va introduce mai multe taxe și va ridica unele impozite. Ministrul a explicat că astfel vor fi acumulați mai mulți bani la buget.

De notat că în viitorul apropiat ar putea crește prețul la energia electrică – distribuitorii de curent au cerut majorarea tarifelor, iar ANRE a anunțat că va examina cererea, de asemenea, ANRE urmează să decidă și asupra majorării tarifului pentru gazele naturale.