Salariul medicilor va fi DUBLAT. Ce trebuie să facă pentru asta

  • 21 nov. 2016, 14:13
  • 8 047
  • 12

Aproape 3.500 de angajați din 48 de instituții medicale din țară ar putea primi salarii majorate de la începutul anului viitor.

Remunerările vor fi efectuate în baza unui regulament elaborat de Ministerul Sănătăţii. Documentul urmează a fi aprobat şi de Guvern.

Salarii mai mari vor primi angajaţii instituţiilor din domeniul sănătăţii publice, medicină sportivă, transfuzie a sângelui, transplantului dar şi a centrelor de recuperare.

"Vor fi introduse noţiuni noi, cum ar fi partea fixă a salariului, un salariu de funcţie, care vor include toate acele sporuri obligatorii. Cei care vor demonstra performanţe vor fi remuneraţi în conformitate cu indicatorii de performanţă, care vor reprezenta cel puţin 30 la sută din salariu", a afirmat şeful direcţiei Buget Ministerul Sănătăţii, Denis Valac.

În prezent, locurile de muncă din cele 48 de instituţii medicale, incluse în regulamet, sunt ocupate în proporţie de doar 80 la sută. Cu o criză de specialişti se confruntă şi centrele de sănătate publică din ţară.

"Cu salariul pe care îl avem un tânăr specialist nu poate avea o independenţă financiară. Este ajutat de părinţi sau rude, deşi vorbim despre o profesie nobilă. Cred că în urma acestei acţiuni se va stopa migraţia tinerilor specialişti", a afirmat medicul Centrul Naţional de Sănătate Publică, Alexandru Buga.

Nici la Agenţia Transplantului situaţia nu este mai bună. Tinerii specialişti ignoră ofertele instituţiei din cauza salariilor mici.

"Încercăm să asigurăm funcţionalitatea agenţiei prin acei angajaţi care există acum. Este un pic cam dificil deoarece volumul lucrului în agenţie a sporit. Acei angajaţi care sunt la noi pe jumătate de salariu asigură doar o parte din acel volum de lucru necesar agenţiei", a afirmat directorul adjunct Agenţia de Transplant, Grigore Romanciuc.

Salariul unui tânăr specialist din cele 48 de instituţii medicale este de aproximativ 3.000 de lei, şi se va dubla după aplicarea noului regulament.

După aceeaşi metodă au fost majorate salariile medicilor din spitale şi centre medicale publice, din 1 iulie 2016.