Republica Moldova a preluat președinția rotativă a Comunității Energetice

  • 27 ian. 2019, 12:40
  • 380

De la 1 ianuarie 2019, Republica Moldova a preluat președinția rotativă a Comunității Energetice. Autorităţile în persoana Ministerului Economiei şi Infrastructurii nu au anunţat nimic despre preluarea preşedinţiei şi ce planuri au, scrie Mold-street.

Potrivit unui comunicat de presă al Secretariatului Comunităţii Energetice, prioritatea principală a Republicii Moldova în timpul președinției va fi finalizarea discuției și, în final, adoptarea amendamentelor la Tratatul de instituire a Comunității Energiei.

„Dezbaterea privind amendamentele la tratat se desfășoară deja în ultimii trei ani și este timpul să-l finalizăm înainte de alegerile parlamentare din UE. Sunt necesare modificări pentru a se asigura că Comunitatea Energetică își poate îndeplini obiectivele și poate satisface cerințele unei piețe unice a energiei”, potrivit comunicatului.

Totodată se anunţă că în cursul președinției sale, Republica Moldova va pune accentul pe asigurarea unei politici mai coerente privind stabilitatea în producția și consumul de energie.

O prioritate-cheie pentru 2019 este adoptarea obiectivelor 2030 privind energia regenerabilă, eficiența energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Comunitatea Energetică prin transpunerea recentului pachet UE privind energia curată pentru părțile contractante ale Comunității Energetice.

De notat că Republica Moldova a mai asigurat în anul 2011 preşedinţia acestei organizaţii regionale, găzduind şi o serie de evenimente, inclusiv Forul Social, Reuniunea Reprezentanţilor Permanenţi la Nivel Înalt şi Reuniunea Ministerială a Comunităţii Energetice.

Tratatul Comunităţii Energetice a fost semnat pe 25 octombrie 2005. Începând cu noiembrie 2006, Moldova a avut statut de observator în cadrul organizaţiei, iar din mai 2010 este membru cu drepturi depline. Scopul CE este formarea unui spaţiu comun de reglementare a pieţei de energie pe teritoriul UE şi Europei de Sud-Est.