Reguli noi privind indicarea termenului de valabilitate al produselor

  • 26 feb. 2019, 10:25
  • 469

Un cititor al ziarului nostru se interesează dacă legea per­mite ca pe ambalajul medica­mentelor procurate în farma­cii să figureze doar informaţii legate de expirarea termenu­lui de valabilitate. Or, în opinia sa, multe dintre aceste prepa­rate necesită condiţii speciale de transport şi păstrare, iar pe măsură ce perioada de la pro­ducere până la comercializare e mai mare, creşte şi riscul de a procura un produs de calita­te îndoielnică şi chiar nociv, informează Vocea.md.

Acelaşi cititor este curios să afle dacă este corect şi legal ca pe ambalajul medicamentelor să figureze informaţii despre mai mulţi producători din diferite ţări şi să nu fie indicat în mod expli­cit unde a fost fabricat produsul cumpărat la farmacie. Mai mult, cititorul nostru e convins că cei care iau decizii legate de valabi­litatea medicamentelor, dar şi de asigurarea calităţii acestora, sunt obligaţi să pună pe primul loc in­teresele oamenilor şi nu ale pro­ducătorilor, comercianţilor sau intermediarilor.

La linia verde a Agenţiei pen­tru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei am fost in­formaţi că, în corespundere cu o decizie luată de factorii guverna­mentali în anul trecut, pe amba­lajul tuturor medicamentelor, dar şi al produselor alimentare, va fi indicat de acum încolo doar când expiră termenul de valabilitate.

Şi cei de la linia verde a Agen­ţiei Medicamentului şi Dispozi­tivelor Medicale ne-au spus că legislaţia în vigoare permite ca informaţia despre producător de pe ambalajul medicamentelor să nu specifice în mod expres în ce ţară a fost fabricat produsul. Aceş­tia dau asigurări că în condiţiile existente ei garantează o calitate excelentă pentru toate produsele comercializate prin farmaciile din ţara noastră.

La rândul lor, angajaţii unei farmacii din centrul capitalei au menţionat că expirarea termenu­lui de valabilitate al medicamen­telor nu înseamnă transformarea lor imediată în otravă. Valabili­tatea este perioada de timp în care eficacitatea și siguranța pre­paratelor este garantată de pro­ducător. Potrivit lor, medicamen­tele pot fi eficiente un timp mai îndelungat, doar că studii clinice pentru a susține această ipoteză nu există.