Reguli noi pentru importurile de produse de origine vegetală în UE

  • 17 dec. 2019, 13:53
  • 356

Importurile de produse de origine vegetală în Uniunea Europeană se vor face conform unor noi reguli.

Modificări ale legislației europene în acest sens au intrat în vigoare la 14 decembrie 2019, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, transmite Agora.md.

În special sunt vizate organismele dăunătoare plantelor.

La începutul lunii octombrie 2019 Comisia Europeană a publicat o listă cu 20 de organisme considerate a fi organisme dăunătoare prioritare, precum gândacul japonez, gândacul asiatic şi agentul cauzator al antracnozei citricelor, cu un impact economic, de mediu şi social extrem de sever pe teritoriul UE. 

Selectarea organismelor dăunătoare se bazează pe evaluarea efectuată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, care ia în considerare probabilitatea răspândirii şi a stabilirii acestor organisme dăunătoare, precum şi consecinţele lor pentru UE.

Uniunea Europeană a devenit principala piaţă de desfacere pentru o serie de produse agricole din Moldova: de la grâne la prune şi respectiv măsurile de protecţie luate de UE au impact şi asupra Republicii Moldova, care prin Acordul de Liber Schimb s-a angajat să implementeze şi să respecte normele UE.