Proiectul care obligă magazinele să aibă pe rafturi cel puțin 50% de produse autohtone - votat în prima lectură

  • 10 mai 2018, 11:02
  • 2 809
  • 6

Un proiect de modificare și completare a unor acte legislative, care ar putea institui norme de reglementare în relaţiile contractuale dintre furnizori şi comercianţi pe lanţul alimentar, a fost examinat și aprobat, în prima lectură, în ședința de ieri a Parlamentului. 

Proiectul prevede completări la Legea comerţului interior, precum și reglementează noile noțiuni cu referire la  acţiunile de marketing şi publicitate, furnizor, reduceri comerciale etc., scrie bani.md

Astfel, autorii propun plafonarea reducerilor comerciale pentru produsele alimentare cu maxim 10% în scopul balansării puterii de negociere a părților contractante. La fel, este stabilită perioada pentru acţiunile și activităţile de marketing şi publicitate. Perioada de promoție urmează să fie de până la 60 zile pe an per produs. De asemenea, termenul de plată al facturilor va varia în funcție de data-limită de consum și va fi de 7, 30 şi 45 de zile calendaristice.

În scopul susţinerii comercializării produselor alimentare autohtone, autorii propun stabilirea unei cote de raft, nu mai puţin de 50% din lungimea liniară a raftuluidestinată expunerii şi vânzării produselor fabricate în Republica Moldova. Această normă ar urma să fie aplicată la 6 luni de la data publicării, iar lista produselor urmează a fi aprobată și actualizată anual de Guvern.

Proiectul  propune și completarea Codului contravenţional cu norme de stabilire a sancţiunilor pentru nerespectarea noilor cerinţe.

Tot în ședința de ieri, un grup de deputați a propus un proiect de completare a legislației în acest sens. Acesta se referă la instituirea unei noțiuni noi ”lanț alimentar scurt”, care presupune ”lanț de aprovizionare cu produse alimentare produse și/sau procesate pe teritoriul Republicii Moldova”. De asemenea, comerciantul persoană juridică va avea obligația să achiziționeze și să asigure expunerea pe raft a produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt în proporție de cel puțin 50% din volumul de marfă pe raft. 

Pentru lectura a doua, cele două proiecte vor fi comasate și vor fi examinate împreună. Noul proiect urmează a fi votat în lectură finală.