Proiectul Băncii Mondiale „Ameliorarea Competitivităţii” va fi prelungit

  • 3 sept. 2019, 17:04
  • 421

Componenta de granturi pentru IMM-uri a Proiectului Ameliorarea Competitivităţii (PAC II) a fost prelungită până la 30 iulie 2021. O decizie în acest sens a fost luată de Banca Mondială, la solicitarea Ministerului Economiei şi Infrastructurii. Decizia a fost complementată de majorarea plafonului de co-finanţare până la suma 300 mii de lei cu scopul asigurării accesului agenţilor economici din Moldova la finanţare din partea Proiectului pentru a-şi lărgi exporturile, se arată într-un comunicat la Ministerului Economiei şi infrastructurii.

Prin intermediul proiectului, peste 100 de întreprinderi beneficiare au mărit volumul afacerii şi au creat circa 340 de noi locuri de muncă şi a generat în medie exporturi de peste 232 mii de dolari. Până în prezent, au beneficiat de granturi un număr de peste 140 întreprinderi în sumă de 0,9 milioane de dolari.

Cei mai mulţi dintre beneficiarii PAC II sunt din sectorul agroalimentar şi băuturi – 31%, din sectorul producere – 20%, textile – 14%, servicii – 14%, agricultură – 12%, IT şi producerea componentelor electronice – 9%.

Amintim că, componenta de grant a Proiectului Ameliorarea Competitivităţii II are un buget de circa 2,8 milioane de dolari şi oferă finanţări nerambursabile în valoare de până la 300 mii de lei per agent economic, destinate companiilor mici şi mijlocii pentru contractarea serviciilor de dezvoltare a afacerii şi îmbunătăţirea potenţialului de export. Până la 30% din suma grantului poate fi utilizată pentru procurarea de echipament.

Cele mai solicitate servicii de dezvoltare a afacerilor, finanţate de PAC II, au ţinut de marketing şi promovare. Mai mult de jumătate dintre beneficiarii de granturi au solicitat finanţare pentru branding şi identitate corporativă, design şi ambalaje, dezvoltarea strategiilor de marketing, elaborare de site-uri cu magazine online. Printre alte servicii de dezvoltare solicitate de beneficiarii PAC II se numără certificarea în domeniul sistemelor de management a calităţii, sisteme informaţionale, cercetări de piaţă, R&D şi optimizarea proceselor interne.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii încurajează agenţii economici din Republica Moldova să aplice la programul de cofinanţare prin intermediul proiectului de Ameliorare a Competitivităţii în scopul întăririi competitivităţii de export şi extinderii pe noi pieţe de desfacere. Pentru informaţii adiţionale, companiile interesate pot consulta pagina oficială a proiectului www.uipac.md.