Programul Drumuri bune pentru Moldova

  • 4 sept. 2018, 10:43
  • 1 051

Locuitorii din raionul Leova vor avea drumuri mai bune. Acolo, urmează a fi reabilitate 28 de porţiuni, 16 dintre care deja au fost reparate în cadrul programului lansat de Guvern Drumuri bune pentru Moldova. Oamenii sunt bucuroşi şi spun că acest proiect are o importanţă substanţială pentru dezvoltarea satelor în care locuiesc.

Lucrările de reparaţie a unui drum principal din satul Câmpul Drept sunt în plină desfăşurare. Porțiunea respectivă are o lungime de aproape kilometru şi face legătura cu alte trei localităţi.

„Muncă prin curățire a tot praful şi a tot gunoiul care este, amorsarea calitativă şi amenajarea stratului de egalizare a stratului de beton asfalt de 4 cm, compactare şi toată calitatea aceasta într-un final se asigură prin încercările de laborator”, a menţionat reprezentantul companiei de construcţie Sergiu Sava.

„Tare rău a fost, dar acum e tare bine. Se vede că s-au apucat de lucru. Văd că arată bine”.

„În fiecare zi circulăm, ieşim la şosea pe aici, cu satele vecine comunicăm. Este bine că este reparat”.

Lucrările sunt în toi şi în localitatea Hănăsănii Noi, raionul Leova. Aici, urmează a fi reabilitată o porţiune de 1,2 km.

„Ideea e foarte frumoasă şi acolo în deal face, e frumos. Nouă ne place, nu ştim cum la alţii”.

„E bun, e frumos, ne place, dar de acum ne rugăm Domnului să avem sănătate şi zile mai bune”.

În satul Orac au fost deja finalizate lucrările de reparaţie a unui drum de peste 2 kilometri. Oamenii sunt bucuroşi că, în sfârşit, au scăpat de noroi.

„Drumul a fost implementat sau a fost făcut cu lungimea de 2,1 km, din fondurile care s-au oferit. Suntem unicul sat care nu aveam drumuri, drumuri absolut deloc. Noi suntem foarte mulţumiţi măcar şi de varianta albă”, a spus primarul satului Orac, Leova, Ion Cvasnei.

„Eu cred că este foarte bună ideea Guvernului care ne susţine, tocmai aici la sud, tocmai aici într-un raion mic şi un sat foarte mic”.

„Cum a fost drumul, cu mult glod, toţi copiii veneau murdari până sus, acum e mai bine. Dacă o să mai facă câte ceva o să prindă lumea, o să înţeleagă, chiar şi în Guvern”.

Şi locuitorii din satul Ceadîr se laudă cu o porţiune reabilitată.

„Foarte rău a fost, foarte rău a fost că nu puteam nici măcar să ieşim la șoseaua, nu puteam merge nici la magazin, nici la biserică, nicăieri. Mulţumim celor care au făcut şi să mai facă şi pe alte străzi”.

„A fost rău, a fost rău de tot, mai ales partea asta, de aici în colo. Acum este bun. Drumuri bune pentru Moldova, pentru sate, s-au gândit bine”.

Pentru reabilitarea drumurilor din raionul Leova au fost alocaţi aproape 35 de milioane de lei.

„Cred că suntem chiar unul dintre cele mai defavorizate raioane la capitolul drumuri şi este un lucru îmbucurător şi pentru cetăţeni şi pentru administraţie, fiindcă avem un lucru binevenit, mai ales la transportarea elevilor şi cetăţenilor dintr-o localitate, în alta”, a afirmat preşedintele raionului Leova, Ion Gudumac.

În total, în cadrul Programului Drumuri bune pentru Moldova lansat de Guvern la iniţiativa preşedintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, vor fi reabilitați peste 1.200 de kilometri de drumuri locale. Valoarea investițiilor se ridică la 1,6 miliarde de lei.